Πριν 30 χρόνια έφθασε στο Αμβούργο ολομόναχη και κατάφερε να φτιάξει τη ζωή της και να ενσωματωθεί στη γερμανική κοινωνία
Μόλις 13 χρονών, οι γονείς της την έβαλαν στο αεροπλάνο για τη Γερμανία για να γλιτώσει από τα δεινά του πρώτου πολέμου στον Περσικό Κόλπο. Σήμερα, μετά από σχεδόν 30 χρόνια, η Έμιτις Πολ είναι μια επιτυχημένη επιχειρηματίας στον χώρο της διαφήμισης και την επικοινωνίας.
Στο βιβλίο της με τον τίτλο «Μαθήματα γερμανικής ενσωμάτωσης για αρχαρίους», η Έμιτις περιγράφει πώς έφθασε στο Αμβούργο προσφυγοπούλα και ολομόναχη και κατάφερε να φτιάξει τη ζωή της και να ενσωματωθεί στη γερμανική κοινωνία.
Ως πρόσφυγας δεν έκανε αίτηση για άσυλο, βρίσκονταν υπό καθεστώς ανοχής. «Έπρεπε συχνά να ξυπνώ στις 5 το πρωί στο παγωμένο Αμβούργο, να τραβώ νούμερο προτεραιότητας και να κάθομαι στην ουρά μέχρι τις 7 πμ που άνοιγε η υπηρεσία αλλοδαπών» θυμάται σήμερα μιλώντας στη Deutsche Welle.
Στο σχολείο κάθε εκδρομή στο εξωτερικό ήταν μια δοκιμασία διότι θα έπρεπε να διασφαλιστεί η είσοδος στη Γερμανία. Πέντε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά ο πατέρας της, ένας ανοιχτόμυαλος επιχειρηματίας στην Τεχεράνη την πίεζε: «Εάν δεν φέρεις καλούς βαθμούς θα σε φέρω πίσω».
Η δαμόκλειος σπάθη της απέλασής της επικρέμονταν πάνω από το κεφάλι της ακόμη και κατά τη διάρκεια των σπουδών της και τότε ζήτησε από τον Γερμανό φίλο της να την παντρευτεί.
«Πάντα σκόπευα να δημιουργήσω δική μου επιχείρηση, ίσως να οφείλεται στα περσικά μου στοιχεία ότι θέλω να έχω πάντα ένα στόχο μπροστά μου» λέει η Έμιτις που πλέον έχει πάρει το επώνυμο του συζύγου της.
Έτσι, το 2007 έπεσε στα... βαθιά. Παραιτήθηκε από τη διαφημιστική εταιρία που δούλευε ως φοιτήτρια και άνοιξε τη δική της επιχείρηση στο σπίτι, ως μητέρα δύο μικρών παιδιών, την ep communication GmbH. «Έκανα ότι κάνει μια μητέρα και το βράδυ πήγαινα σε εκδηλώσεις για να μοιράσω κάρτες μου. Στο σπίτι αναζητούσα τις καλύτερες ιδέες και έγραφα δελτία τύπου μέχρι τα χαράματα». Και τα κατάφερε.
Πριν από χρόνια απέκτησε νέα επαγγελματική στέγη στην Κολωνία, σε ένα νεοκλασικό κτήριο στην πλούσια συνοικία Μαρίενμπουργκ ενώ η Έμιτις Πολ αντιμετωπίζεται με σεβασμό και έχει αποκτήσει το όνομα της σκληρής διαπραγματεύτριας.
Παράλληλα, στηρίζει φτωχά παιδιά στο Ιράν και προσφυγόπουλα από το Αφγανιστάν.