Στο προγραμματιζόμενο Φόρουμ στη Βιέννη
Μεταναστευτικό, Brexit και εσωτερική ασφάλεια, είναι τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει απόψε στο Βερολίνο με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ και αύριο στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.
Οι συνομιλίες εντάσσονται στην προετοιμασία της άτυπης συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη (19 και 20 Σεπτεμβρίου) στο Σάλτσμπουργκ, στο πλαίσιο της εκ περιτροπής προεδρίας της Αυστρίας στην ΕΕ, το τρέχον εξάμηνο.
Ένα επιπλέον κύριο θέμα των συνομιλιών του Αυστριακού καγκελάριου με τις ηγεσίες σε Βερολίνο και Παρίσι, που φέρεται να ασκούν την μεγαλύτερη επιρροή στην Ένωση, θα είναι η πρόθεση του Σεμπάστιαν Κουρτς να διοργανώσει τον Δεκέμβριο στη Βιέννη ένα «Φόρουμ ΕΕ-Αφρικής».
Το Φόρουμ αυτό για μία κοινή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αφρική και με σύνθημα «Βοήθεια επί τόπου», θα αποτελούσε θέμα και της σημερινής συνάντησης του καγκελάριου με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι στο Κάιρο.
Ενόψει των αποψινών συνομιλιών στο Βερολίνο με την καγκελάριο Μέρκελ, το κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας, ασκεί κριτική στην μεταναστευτική πολιτική του Σεμπάστιαν Κουρτς, και όπως τόνισε σε σημερινές δηλώσεις της η αρμόδια Ευρωπαϊκής Πολιτικής των Πράσινων, Φραντσίσκα Μπράντνερ, ο ίδιος θα πρέπει να επιλέξει εάν θέλει να βρίσκεται σε έναν «συνασπισμό των ευπρεπών» ή «προτιμά να είναι με τους Όρμπαν, Ζεεχόφερ και τους άλλους που μόνον μπλοκάρουν».
Σε σχέση με την σύγκληση ενός «Φόρουμ ΕΕ-Αφρικής», ο Αυστριακός καγκελάριος είχε ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα την πρόθεσή του για τη διοργάνωση μίας Συνόδου Κορυφής, αρχές Δεκεμβρίου στη Βιέννη, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «στην Αφρική αναμένεται να ζουν στα μέσα του αιώνα δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι και στο τέλος του αιώνα τέσσερα δισεκατομμύρια - και ως εκ τούτου είναι επιτακτικά αναγκαία μία στενότερη συνεργασία μας με τα αφρικανικά κράτη, που θα υπερβαίνει την κλασική βοήθεια επί τόπου, αφορώντας κυρίως την μακροπρόθεσμη οικονομική συνεργασία σε τομείς του μέλλοντος».
Στο προγραμματιζόμενο Φόρουμ στη Βιέννη, με τη συμμετοχή υψηλών εκπροσώπων της πολιτικής και της οικονομίας, αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων τα θέματα καινοτομίας και ψηφιοποίησης.
Ήδη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα τέλη του Ιουνίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συζήτησαν τις σχέσεις της Ένωσης με την Αφρική και τάχθηκαν υπέρ μίας ενισχυμένης εταιρικής σχέσης με αφρικανικές χώρες.
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Σεμπάστιαν Κουρτς, «οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνον με μία εταιρική σχέση» , και για τον λόγο αυτό η ΕΕ θα πρέπει να εξελίξει μία βελτιωμένη, σύγχρονη, δίκαιη και διαρκή ευρωπαϊκή στρατηγική για την Αφρική, και να υποστηρίξει προ πάντων την οικονομική ανάπτυξη για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και προοπτικές στην αφρικανική ήπειρο.