Η Ιντλίπ όπου ετοιμάζεται να γραφτεί το τέλος του πολέμου της Συρίας

Η Ιντλίπ όπου ετοιμάζεται να γραφτεί το τέλος του πολέμου της Συρίας

Τις τελευταίες ώρες η πόλη μαζί με όλη την υφήλιο κρατάει την αναπνοή της πριν την τελική επίθεση

Όλα δείχνουν πως η μάχη για την Ιντλίπ έχει ξεκινήσει και πιθανότατα πρόκειται για την τελευταία του μακροχρόνιου πολέμου της Συρίας που έχει στοιχίσει την ζωή σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Ποια είναι όμως η πόλη αυτή;

Καταρχήν βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Συρίας και νοτιοδυτικά του Χαλεπίου και σε υψόμετρο 500 μέτρων. Σύμφωνα με την δημογραφική απογραφή του 2004 είχε 98,791 κατοίκους που μέχρι το 2010 είχαν φτάσει τις 165.000. Πριν τον πόλεμο οι κάτοικοι ήταν κυρίως Σουνίτες Μουσουλμάνοι ενώ υπήρχε και σημαντική χριστιανική μειονότητα.

Η οικονομία της είναι κυρίως αγροτική. Στην περιοχή υπάρχουν σημαντικά για την ανθρωπότητα αρχαιολογικά σημεία

Στην εξέγερση του 2011 η Ιντλίπ ήταν το επίκεντρο των διαδηλώσεων και των πρώτων συγκρούσεων του πολέμου στην Συρία. Η πόλη έπεσε στα χέρια των ανταρτών το 2011 και το καθεστώς Άσαντ την επανακατέλαβε το 2012. Το 2015 άλλαξε και πάλι χέρια πέφτοντας στα χέρια των μαχητών της Αλ Νούσρα και της Αχράρ Αλ Σαμ. Την χρονιά εκείνη προτάθηκε η Ιντλίπ να είναι η πρωτεύουσα των ανταρτών. Το 2017 η Αλ Νούσρα έδιωξε από την πόλη τους μαχητές της Αχράρ Αλ Σάμ.

Τις τελευταίες ώρες η πόλη μαζί με όλη την υφήλιο κρατάει την αναπνοή της πριν την τελική επίθεση του Άσαντ και των ρώσων συμμάχων του ενώ υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο αμερικανική παρέμβασης.