Η Μέρκελ στηρίζει Βέμπερ ως διάδοχο του Γιούνκερ

Η Μέρκελ στηρίζει Βέμπερ ως διάδοχο του Γιούνκερ

Υποστήριξε όμως ότι υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν πριν γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για να διαδεχθεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καλωσόρισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Οι εκλογές θα διεξαχθούν την ερχόμενη χρονιά. «Τώρα πρέπει να περιμένουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν πριν ο Βέμπερ μπορέσει να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Βέμπερ είναι μέλος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ κι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Brexit

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε πως πρέπει να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζει τη συνέχεια των καλών και στενών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Η καγκελάριος γνωστοποίησε ότι μαζί με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βερολίνο, συζήτησαν σήμερα την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ. «Έχουμε την ίδια άποψη ότι αυτό είναι λυπηρό, όμως πρέπει να προσπαθήσουμε να διαπραγματευθούμε με τρόπο ώστε οι πολύ καλές, πολύ στενές σχέσεις να είναι δυνατές με τη Βρετανία στη συνέχεια».

Καταδίκασε για άλλη μία φορά το μίσος και τη στόχευση ανθρώπων

Επίσης η Μέρκελ δήλωσε πως επιμένει σε προηγούμενα σχόλιά της με τα οποία καταδίκασε εικόνες μίσους και τη στόχευση αθώων ανθρώπων. Είχε κάνει τα σχόλια αυτά έπειτα από μια διαδήλωση ακροδεξιών για τον θάνατο ενός Γερμανού που μαχαιρώθηκε τον περασμένο μήνα στην ανατολική πόλη Κέμνιτς.

Μετά τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού του κρατιδίου της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ πως «δεν υπήρξε κυνήγι μαγισσών» κατά τη διαδήλωση, ακροδεξιοί ηγέτες ζήτησαν από την Μέρκελ και τον εκπρόσωπό της Στέφεν Ζάιμπερτ να ζητήσουν συγγνώμη επειδή είχαν μιλήσει με υπερβολικούς χαρακτηρισμούς, όπως ισχυρίσθηκαν, για τη βία κατά των μεταναστών.

Η Μέρκελ, ερωτηθείσα για το ζήτημα, είπε στους δημοσιογράφους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είδαμε εικόνες που πολύ καθαρά αποκάλυπταν μίσος καθώς και διωγμό αθώων ανθρώπων. Πρέπει κανείς να αποστασιοποιείται από κάτι τέτοιο. Αυτό έκανε ο κ. Ζάιμπερτ, αυτό κάνω κι εγώ και ανέκαθεν έκανα».