Άγκυρα και Μόσχα συζητούν το μέλλον της Συρίας
Οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας αποκτούν όλο και πιο βαθύ χαρακτήρα καθώς χάρη στις προσπάθειες τους κατάφεραν μαζί και με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, όπως το Ιράν, οι ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ, να προχωρήσουν παρόλα αυτά στο ζήτημα της διευθέτησης της συριακής κρίσης, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Κρεμλίνο με τον Τουρκό υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην συνάντηση από τουρκικής πλευράς συμμετείχαν ο αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Χακάν Φιντάν , ενώ από ρωσικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σόϊγκου, και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για την Συρία Αελξάντρ Λαβρέντιεφ.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις συστηματικές επαφές με τον Τούρκος πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ επεσήμανε «την όλο και πιο βαθιά συνεργασία στον οικονομικό τομέα, στην επίλυση διαφόρων περιφερειακών ζητημάτων και στη διευθέτηση τέτοιων σημαντικών ζητημάτων όπως είναι η κατάσταση στην Συρία.
Κατά την διάρκεια των συνομιλιών ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε στους συνομιλητές του να συζητηθούν πρωτοβουλίες σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική, που θα εμβαθύνουν τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε πολύ καλές τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο προέδρων, επισημαίνοντας ότι είναι ενθαρρυντικές για να αναπτυχθούν οι επαφές σε υπουργικό επίπεδο. Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο του, λέγοντας ότι «όλα τα ζητήματα συνεργασίας συζητήθηκαν, για μας είναι αυτό είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τις χώρες μας αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο», προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά κατέθεσε στην ρωσική τις δικές της προτάσεις .
Οι συζητήσεις στο στρατιωτικό κομμάτι των επιχειρήσεων στη Συρία
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου και ο Τούρκος ομόλογος του Χουλουσί Ακάρ κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχαν στην Μόσχα συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία και για ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση του.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο υπουργοί συνέχισαν τον διάλογο για την κατάσταση στη Συρία, κατά την διάρκεια του οποίου η ρωσική πλευρά κατέθεσε στους Τούρκους συναδέλφους προτάσεις για τη διευθέτηση της κατάστασης στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας.
Στην προηγούμενη συνάντηση τους που είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Αυγούστου, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Συρία, την επιστροφή των Σύρων προσφύγων καθώς και ζητήματα διμερούς συνεργασίας των υπουργείων Άμυνας.
Η συνάντηση Τσαβούσογλου με Λαβρόφ
Η επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην χώρα τους, η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ αλλά και οι τρόποι της ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης στην Συρία, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Μόσχα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και TASS που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ρωσία και η Τουρκία θα καταβάλουν από κοινού προσπάθειες για να επιστρέψουν οι Σύροι πρόσφυγες στην πατρίδα τους κάτι που θα συμβάλει στην πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε στην Μόσχα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Στα σχέδιά μας είναι να καταβάλουμε προσπάθειες για να εκριζωθούν ολοκληρωτικά από την Συρία οι τρομοκράτες και να εγκαθιδρυθεί η σταθερή ειρήνη και σταθερότητα στην χώρα», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Η κατάσταση στην επαρχία Ινλίμπ
Η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ, στην οποία έχουν συρρεύσει πρόσφυγες και αντάρτες από διάφορες περιοχές, όπως και ισχυρές δυνάμεις τζιχαντιστών, κατείχε ιδιαίτερη θέση στις συνομιλίες Λαβρόφ –Τσαβούσογλου.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η διαδικασία διαχωρισμού των δυνάμεων της αντιπολίτευσης από τις δυνάμεις της οργάνωσης «Τζεμπάτ Αλ Νόσρα» πρέπει να συντελεσθεί με τους λιγότερους κινδύνους για τον άμαχο πληθυσμό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και Τουρκίας θα συζητήσουν λεπτομερώς για το θέμα. Ο Λαβρόφ χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ «πολυπεπίπεδη και δύσκολη» είπε ότι «όταν στην Ιντλίμπ δημιουργήθηκε η ζώνη αποκλιμάκωσης, κανένας δεν φαντάζονταν ότι η ζώνη αυτή θα χρησιμοποιηθεί από τους τρομοκράτες της Τζεμπάτ Αλ Νόσρα σαν καταφύγιο και ότι θα χρησιμοποιούσαν σαν ανθρώπινη ασπίδα των άμαχο πληθυσμό»
Ο Λαβρόφ είπε ότι δεκάδες χιλιάδες προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες που έκανε η Τουρκία να διαχωρίσει τους αντάρτες από τις μετριοπαθείς δυνάμεις
Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι «μια στρατιωτική λύση θα είναι καταστροφή, όχι μόνο για την περιοχή του Ιντλίμπ , αλλά γενικά για το μέλλον της Συρίας». Αναφερόμενος στις διάφορες ομάδες ανταρτών, είπε ότι «για μας όλους είναι σημαντικό να εξουδετερώσουμε τις ριζοσπαστικές αυτές ομάδες» «αλλά πρέπει να προστατέψουμε τους αμάχους από τις τρομοκρατικές ομάδες».
Οι δύο υπουργοί είχαν συναντηθεί στην Άγκυρα πριν από δέκα ημέρες, από όπου είχαν στείλει το ίδιο μήνυμα, ότι ο βομβαρδισμός της Ιντλίμπ θα ήταν μια «σφαγή» ακόμη και αν υπάρχουν εκεί αντάρτες.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών διέψευσε επίσης τα περί διαφωνιών μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, που προέκυψαν κατά την διαμόρφωση του καταλόγου των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης οι οποίοι θα συμπεριληφθούν την Συνταγματική Επιτροπή με την σύνθεση της οποίας ασχολείται ο (ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Συρία) ο Στεφαν ντε Μισντούρα. Και αυτό δεν υπήρξε επειδή η Ρωσία δεν ασχολήθηκε με την διαμόρφωση του καταλόγου της αντιπολίτευσης, καθώς τον συντονισμό των σχετικών ενεργειών τον είχε η Τουρκία.