Ο εμπορικός πόλεμος «ροκανίζει» την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Ο εμπορικός πόλεμος «ροκανίζει» την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, η οικονομία θα παρουσιάσει σημαντική επιβράδυνση στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο

Σημαντική επιβράδυνση αναμένεται να παρουσιάσει στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία μετά τα υψηλά τεσσάρων ετών που πέτυχε το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Reuters, ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει «βαριές» συνέπειες και στην αμερικανική οικονομία, η ανάπτυξη της οποίας αναμένεται να «κατρακυλήσει» από το 4,1% του δευτέρου τριμήνου στο 3% το τρίτο τρίμηνο και στο 2,7% στο τέταρτο.

Συνεπώς, όλα τα «κέρδη» που είχε η οικονομία από τη μείωση κατά 1,5 τρισ. δολαρίων της φορολογίας -που εγκρίθηκε στο τέλος του προηγούμενου έτους- φαίνεται να εξανεμίζονται σταδιακά υπό το βάρος των εμπορικών διενέξεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίζεται ότι οι δασμοί θα ωφελήσουν την αμερικανική οικονομία, ωστόσο κανένας αναλυτής που συμμετείχε στην έρευνα του Reuters δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη. Αντιθέτως, λένε, οι νέοι δασμοί που θα τεθούν σε ισχύ στο τέλος Σεπτεμβρίου και αφορούν κυρίως καταναλωτικά προϊόντα θα απλώσουν «βαριά» τη σκιά τους στην αμερικανική οικονομία.