Οι λευκοί γαιοκτήμονες στη Νότιο Αφρική χάνουν τις περιουσίες τους

Οι λευκοί γαιοκτήμονες στη Νότιο Αφρική χάνουν τις περιουσίες τους

Απαλλοτριώσεις χωρίς αποζημίωση εξετάζει η κυβέρνηση - Το μήνυμα του Τραμπ

Δύο δεκαετίες και πλέον μετά το τέλος του καθεστώτος του Απαρτχάιντ, το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργήσιμης γης στη Νότια Αφρική ανήκει ακόμη σε λευκούς κτηματίες.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα ανακοίνωσε την 1η Αυγούστου ότι το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) προχωράει τα σχέδιά του να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, ώστε να μπορούν να γίνονται απαλλοτριώσεις εκτάσεων γης χωρίς την καταβολή αποζημιώσεων στους κτηματίες.

Σε μία παρέμβαση μέσω Twitter, ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανέφερε ότι θα ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να παρακολουθεί στενά «τις κατασχέσεις και τις απαλλοτριώσεις γαιών και αγροκτημάτων και τις μεγάλης κλίμακας δολοφονίες αγροτών στη Νότια Αφρική».

«Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση κατάσχει αυτή την ώρα γη που ανήκει σε λευκούς αγρότες», πρόσθεσε, εμπνεόμενος από μια εκπομπή για τη Νότια Αφρική που μετέδωσε το συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Αυτή η δήλωσε προκαλέσε την αντίδραση της κυβέρνησης της Πρετόρια.

Παραμονές των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το 2019, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα θέλει να επισπεύσει τη μεταρρύθμιση της γης προκειμένου να «διορθώσει τη μεγάλη κοινωνική αδικία» που διαπράχθηκε σε βάρος της μαύρης πλειονότητας κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ.

Όπως αναμενόταν, οι αρχές της Πρετόριας αντέδρασαν γρήγορα στο προεδρικό τουίτ.

«Η Νότια Αφρική απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το περιορισμένο όραμα που μοναδικό σκοπό έχει να διχάσει το έθνος και να μας υπενθυμίσει το αποικιοκρατικό παρελθόν μας», έγραψε η κυβέρνηση στο Twitter, προτού υποσχεθεί ότι η αγροτική μεταρρύθμισή της θα είναι «προσεκτική και περιεκτική».

Η υπουργός Εξωτερικών Λιντίουε Σισούλου εξέφρασε τη λύπη της για τα «ατυχή» σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ που βασίστηκαν «σε λανθασμένες πληροφορίες» και απαίτησε «διευκρινίσεις» από την Ουάσινγκτον.

«Μην αγγίζετε τις νοτιοαφρικανικές υποθέσεις!» είπε απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο ο επικεφαλής των Μαχητών για την οικονομική ελευθερία (EFF, ριζοσπαστική αριστερά) Τζούλιους Μαλέμα. «Δεν σας φοβόμαστε», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντάς τον «παθολογικό ψεύτη».