Στους 35 μέχρι στιγμής οι νεκροί της τεράστιας τραγωδίας - Θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων
Ένα μεγάλο τμήμα της οδογέφυρας Morandi του αυτοκινητοδρόμου Α10 κατέρρευσε σήμερα στη Γένοβα, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, παρασύροντας στον θάνατο πολλούς ανθρώπους.
Σύμφωνα με πηγές από την ιταλική πυροσβεστική, ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση ανήλθε σε 35, ενώ ο κυβερνήτης της Λιγουρίας Τζιοβάνι Τότι προειδοποίησε ότι ο αριθμός που έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής - σίγουρα θα αυξηθεί «σημαντικά».
Ωστόσο, αργότερα η τοπική αυτοδιοίκηση της περιφέρειας της Γένοβας, Λιγουρία, περιόρισε τον επίσημο απολογισμό σε 26 νεκρούς και δεκαπέντε τραυματίες, εκ των οποίων εννέα σε σοβαρή κατάσταση.
Καραμπινιέροι, αστυνομικοί, υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και πυροσβέστες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τον τεράστιο όγκο των συντριμμιών. «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες να ανασύρουμε επιζώντες από τα χαλάσματα» δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας της Γένοβας Αλεσάντρα Μπούτσι. «Ελπίζουμε να βρούμε περισσότερους επιζώντες». Οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό διασωθέντων αναμένεται να συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Ώρες μετά την τραγωδία, η κυβέρνηση που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο ανέφερε ότι η κατάρρευση της γέφυρας δείχνει πως η Ιταλία χρειάζεται να δαπανήσει περισσότερα ώστε να βελτιώσει τις υπό διάλυση υποδομές της, αγνοώντας τους περιορισμούς της ΕΕ για τον προϋπολογισμό εφόσον καταστεί αναγκαίο. «Θα πρέπει να διερωτηθούμε εάν το να επιδεικνύουμε σεβασμό σε αυτούς τους περιορισμούς (στον προϋπολογισμό) είναι σημαντικότερο από την ασφάλεια των Ιταλών πολιτών. Προφανώς για εμένα, δεν είναι» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θέλει «ονόματα και επώνυμα των υπευθύνων διότι μια τραγωδία όπως αυτή το 2018 είναι απαράδεκτη». «Θα πρέπει να πληρώσουν, να πληρώσουν για τα πάντα και να πληρώσουν πολύ».
Θα κατεδαφιστεί η γέφυρα
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι η γέφυρα της Γένοβας που κατέρρευσε μερικώς θα κατεδαφιστεί. Ο Ιταλός υφυπουργός υποδομών, Εντοάρνο Ρίτσι, επανέλαβε με έμφαση ότι πρέπει να βρεθούν άμεσα οι υπεύθυνοι της σημερινής τραγωδίας. Παράλληλα, αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους η απομάκρυνση τετρακοσίων ανθρώπων από τα σπίτια τους, τα οποία βρίσκονται δίπλα και κάτω από την γέφυρα.
Η απόφαση ελήφθη διότι δεν μπορεί να αποκλεισθούν νέες καταρρεύσεις τμημάτων της οδογέφυρας, οι οποίες, αν δεν ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, μπορεί να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον τελικό απολογισμό των θυμάτων.
Σύμφωνα με τοπικές αστυνομικές πηγές, 20 αυτοκίνητα έπεσαν από τη γέφυρα στο κενό ενώ καταπλακώθηκαν οχήματα που περνούσαν από κάτω. Ένα κομμάτι του τμήματος που κατέρρευσε έπεσε πάνω σε κτίρια και σε σιδηροδρομικές γραμμές.
Τα συντρίμμια της άγγιξαν επίσης ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που βρίσκεται από κάτω, όμως φαίνεται πως έχει πληγεί μόνο ο χώρος στάθμευσης του εργοστασίου. Το εργοστάσιο ήταν άδειο, καθώς είναι παραμονή της αργίας της 15ης Αυγούστου - βρισκόταν εκεί μόνο μια ομάδα συντήρησης.
Ένα σπίτι, που βρισκόταν δίπλα στην γέφυρα, καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά την κατάρρευση. Δυο άνθρωποι που ζούσαν σε αυτό, μεταφέρθηκαν με εγκαύματα σε νοσοκομείο της Γένοβας.
Οι πιθανές αιτίες της τραγωδίας
Η γέφυρα μήκους 1,2 χλμ, εγκαινιάσθηκε το 1967 και έργα ανακαίνισης είχαν γίνει το 2016 στη γέφυρα, η οποία είχε έχει συνολικό μήκος 1,2 χιλιόμετρο.
Την ώρα της κατάρρευσης στην περιοχή έβρεχε καταρρακτωδώς.
Η εταιρεία που εξασφαλίζει τη λειτουργία της ανακοίνωσε πως, όταν σημειώθηκε η κατάρρευση, εκτελούνταν έργα ενίσχυσης των θεμελίων της, προσθέτοντας πως η γέφυρα βρισκόταν υπό διαρκή παρακολούθηση.
Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες στην ηλεκτρονική έκδοση της La Repubblica, η κατάρρευση μπορεί να οφείλεται σε κεραυνό που έπεσε το μεσημέρι στο συγκεκριμένο σημείο.