Ο Ότο Ρεχάγκελ που οδήγησε την Εθνική Ελλάδας στον μεγαλύτερο θρίαμβο της ιστορίας της, μπήκε στην 8η δεκαετία
«Οι αποφάσεις μου είναι πάντα σωστές!» είχε πει παλαιότερα ο Ότο Ρεχάγκελ. Ατάκες σαν αυτή είναι ενδεικτικές της αυτοπεποίθησης του θρυλικού βετεράνου προπονητή, ο οποίος γιορτάζει σήμερα τα ογδοηκοστά του γενέθλια. Για να μπορεί να πει όμως κάποιος τέτοιες ατάκες, θα πρέπει αν μη τι άλλο να είναι επιτυχημένος.
Ένα στοιχείο που οπωσδήποτε χαρακτήριζε τον Ότο Ρεχάγκελ, ο οποίος κατέκτησε μεταξύ άλλων δύο πρωταθλήματα Γερμανίας με τη Βέρντερ Βρέμης και ένα με την Καιζερσλάουτερν –τη χρονιά μάλιστα που προβιβάστηκε από τη δεύτερη κατηγορία. Το μυθικών διαστάσεων επίτευγμα όμως είναι κατά πολλούς η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου με την Εθνική Ελλάδας στην Πορτογαλία το 2004.
Γεννημένος στις 9 Αυγούστου 1938 στο Έσσεν, ο Ότο Ρεχάγκελ διακρίθηκε ως αμυντικός στην Bundesliga. Από νωρίς φάνηκε ότι διέθετε την προσωπικότητα για να αφήσει εποχή στα ποδοσφαιρικά πράγματα. Ήταν προπονητής της παλιάς σχολής. Ένας άνθρωπος με ποδοσφαιρική καρδιά, λέει ο Βίλι Λέμκε, που εργάστηκε στο πλευρό του Ρεχάγκελ επί 14 χρόνια ως μάνατζερ στη Βέρντερ Βρέμης μεταξύ 1981 και 1995.
«Αν και δεν είχε σπουδάσει ποτέ σε κάποιο πανεπιστήμιο ψυχολογία ή παιδαγωγική, είχε εξαιρετική ικανότητα να μεταχειρίζεται τους παίκτες του με σωστό και αξιαγάπητο τρόπο. Βεβαίως και αυστηρά, αλλά η αυστηρότητα συγκαταλέγεται και αυτή στα χαρακτηριστικά ενός καλού παιδαγωγού – τα κατάφερνε με φανταστικό τρόπο», λέει στην DW ο Βίλι Λέμκε.
«Κορυφαίο επίτευγμα» ο τίτλος με την Εθνική Ελλάδας
Οι δίχως προηγούμενο επιτυχίες του Ότο Ρεχάγκελ του απέφεραν τον τιμητικό τίτλο «Βασιλιάς Όθων». Το έργο του τον είχε κάνει περιζήτητο για κορυφαίες ομάδες σε Γερμανία και Ευρώπη. Τελικά, το 1995, αποφάσισε να μετακομίσει στο Μόναχο, στον μεγάλο ανταγωνιστή της Βέρντερ τότε, προκαλώντας οργή και αγανάκτηση στους φιλάθλους της παλιάς του ομάδας. Ωστόσο, η θητεία του στους Βαυαρούς διήρκεσε λιγότερο από μία σαιζόν με την Μπάγερν να χάνει το πρωτάθλημα.
Η σχέση του με τους δημοσιογράφους ήταν ιδιαίτερα προβληματική. Ο Βίλι Λέμκε ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή. «Έπρεπε να κάνω πολλή δουλειά με τον Τύπο παλαιότερα επειδή αυτό δεν ήταν η ειδικότητα του Ότο. Δεν του άρεσε, το ανέλαβα εγώ σε μεγάλο βαθμό και έτσι τον αποφόρτισα ώστε να εστιάσει σε πιο σημαντικά πράγματα όπως το αθλητικό κομμάτι», επισημαίνει ο πρώην στενός συνεργάτης του Ρεχάγκελ.
Ο άθλος του με την Εθνική Ελλάδας στα γήπεδα της Πορτογαλίας γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ποδοσφαιρική ιστορία, αποφέροντάς του μεταξύ άλλων το προσωνύμιο «Ρεχακλής».
Ο Βίλι Λέμκε αναγνωρίζει το μυθικό θρίαμβο του 2004 και στέλνει ένα προσωπικό μήνυμα στον άλλοτε συνοδοιπόρο του: «Το κορυφαίο επίτευγμα το πετύχατε στην Πορτογαλία, όταν στεφθήκατε πρωταθλητές Ευρώπης με την Ελλάδα, που ήταν τότε απόλυτο αουτσάιντερ. Μπορείτε να είστε υπερήφανος για τη ζωή σας. Έχετε μια υπέροχη οικογένεια. Εγκάρδιες ευχές για τα γενέθλιά σας Ότο Ρεχάγκελ».
Πηγή: Deutsche welle