Βόρεια του Σαν Φρανσίσκο η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνια

Βόρεια του Σαν Φρανσίσκο η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνια

Το «Σύμπλεγμα Μεντοτσίνο» θα καίει όλο τον Αύγουστο, ενώ ήδη έχει κάνει στάχτη περίπου 1.200.000 στρέμματα

Περισσότεροι από 14.000 πυροσβέστες που έχουν φθάσει απ' όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες - ακόμη και από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία - προσπαθούν σήμερα να αντιμετωπίσουν τις 8 γιγάντιες πυρκαγιές που συνεχίζουν να καίνε εκτός ελέγχου στην Καλιφόρνια εδώ και ένα μήνα.

Η μεγαλύτερη απ' αυτές, το «Σύμπλεγμα Μεντοτσίνο» - που ονομάστηκε έτσι όταν ενώθηκαν δύο μέτωπα στο νότιο άκρο του Εθνικού Δάσους Μεντοτσίνο - θεωρείται η πιο καταστροφική πυρκαγιά σε όρους καμένων εκτάσεων στην πρόσφατη ιστορία της Πολιτείας της Καλιφόρνια.

Από τις 27 Ιουλίου, έχει ήδη καταβροχθίσει περίπου 1.200.000 στρέμματα. Έχει τεθεί υπό έλεγχο μόλις κατά 34% και συνεχίζει την τρελή κούρσα της μέσα από τους δενδρόφυτους λόφους γύρω από την λίμνη Κλίαρ, βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

Το «Σύμπλεγμα Μεντοτσίνο» έχει καταστρέψει τουλάχιστον 143 κτίσματα, μεταξύ των οποίων 75 κατοικίες, ενώ απειλούνται περισσότερες από 11.000 άλλες δομές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήλπιζαν ότι θα σβήσουν τη φωτιά του «Συμπλέγματος Μοντεσίνο» έως τα μέσα Αυγούστου, ωστόσο η πρόβλεψη αυτή αναβλήθηκε για τις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Εάν η #Mendocinocomplex ήταν πόλη, θα ήταν η δέκατη τέταρτη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ. Μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, τη Φιλαδέλφεια και το Χιούστον» ήταν το tweet του Cal OES, του γραφείου εκτάκτων περιστατικών του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας.

Η δυσκολία πρόσβασης στην περιοχή καθώς και η ξηρασία και η ζέστη περιπλέκουν το έργο των πυροσβεστών, υπογράμμισε η αρμόδια αρχή της Καλιφόρνιας, η CalFire.

Μια άλλη πυρκαγιά, η Carr Fire – που έχει κάνει στάχτη περίπου 657.000 στρέμματα στην περιοχή Σάστα-Τρίνιτι, βόρεια του Σακραμέντο από τότε που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου – έχει τεθεί κατά 47% υπό έλεγχο. Η Carr Fire θεωρείται υπεύθυνη για τον θάνατο επτά ανθρώπων.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για την υπόλοιπη εβδομάδα κάνουν λόγο για συνέχιση της ζέστης και της ξηρασίας που ευνοούν τις πυρκαγιές.

Ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με επιχειρηματίες σε ένα από τα ιδιόκτητα γήπεδα γκολφ και θέρετρα που του ανήκουν στο Νιού Τζέρσεϊ, όπου κάνει διακοπές, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε «συνεχή» επαφή με τις αρχές στην Καλιφόρνια,ενώ υποσχέθηκε να εξετάσει τι μπορεί να γίνει για την ανακούφιση των πυροπαθών και τη μείωση του κινδύνου των πυρκαγιών στην Πολιτεία αυτή.

«Θα κάνουμε μερικές συναντήσεις για αυτό διότι υπάρχουν (...) πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αμβλύνεις αυτό που γίνεται», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο Twitter, ο Τραμπ είπε ότι «οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια γιγαντώθηκαν και επιδεινώθηκαν εξαιτίας των κακών περιβαλλοντικών νόμων που δεν επιτρέπουν να χρησιμοποιείται κατάλληλα η τεράστια ποσότητα εύκολα διαθέσιμου νερού». «Πρέπει να εκτρέψουμε την πορεία της στον Ειρηνικό Ωκεανό. Πρέπει επίσης να κόψουμε τα δέντρα για να εμποδίσουμε την εξάπλωση της πυρκαγιάς» συμπλήρωσε.