«Απογειώνεται» η αμερικανική οικονομία

«Απογειώνεται» η αμερικανική οικονομία

Δημόσιες και καταναλωτικές δαπάνες στήριξαν το αμερικανικό ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών αναπτύχθηκε στο δεύτερο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία με τους καταναλωτές να αυξάνουν τις δαπάνες τους και τους γεωργούς να επισπεύδουν τα φορτία με σόγια προς την Κίνα προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς που τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές Ιουλίου.

Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 4,1% σε ετήσια βάση, εξέλιξη που αποδίδεται εν μέρει και στις αυξημένες δημόσιες δαπάνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ πρόκειται για την ισχυρότερη απόδοση της οικονομίας από το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Αναφορικά με το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, η ανάπτυξη της οικονομίας αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο 2,2% από 2% που είχε αρχικώς εκτιμηθεί. Συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2017, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,8%, μόλις μία «ανάσα» από το στόχο που έχει θέσει ο Τραμπ για ρυθμό ανάπτυξης 3%. Στο ίδιο διάστημα η παραγωγή σημείωσε άνοδο της τάξεως του 3,1%. Η εγχώρια ζήτηση, δε, ενισχύθηκε κατά 4,3%.

Την ισχυρή απόδοση της οικονομίας είχε προαναγγείλει στις αρχές της εβδομάδας μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, γράφοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «τα καλύτερα οικονομικά στοιχεία στον πλανήτη».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι καταναλωτικές δαπάνες έλαβαν ώθηση από τη μείωση της φορολογίας, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση Τραμπ, αλλά και από την ισχυρή αγορά εργασίας. Ενδεικτικό είναι ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στο πρώτο εξάμηνο δημιουργούνται κατά μέσον όρο 215.000 θέσεις εργασίας μηνιαίως.

Ωστόσο, οι επιχειρηματικές δαπάνες για εξοπλισμό επιβραδύνονται, καθώς ο ρυθμός αύξησής τους στο δεύτερο τρίμηνο ήταν 3,9% έναντι 8,5% που ήταν η αντίστοιχη άνοδος στο πρώτο τρίμηνο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιχειρηματικές δαπάνες ενδεχομένως να σημειώσουν περαιτέρω επιβράδυνση τους επόμενους μήνες, καθώς ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Τραμπ ανησυχεί τους επιχειρηματίες.