Ήδη φέτος καταγράφονται θερμοκρασίες ρεκόρ σε βόρειες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί, ότι κάθε δυο χρόνια θα ζούμε έντονα κύματα καύσωναμε έντονες αρνητικές συνέπειες, όπως πυρκαγιές, κατεστραμένες σοδειές και θάνατοι, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Το 2016 ήταν η χρονιά με τις υψηλότερες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες από τότε που γίνονται μετρήσεις. Υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση ήταν ο συνδυασμός της αύξησης της θερμοκρασίας της γης και του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο. Παρόλο που το 2018 είχαμε το αντίθετο μετωρολογικό φαινόμενο, το Λα Νίνια, το οποίο ρίχνει τις θερμοκρασίες, ο Ιούνιος ήταν ένας από τους πιο θερμούς μήνες, από τότε που καταγράφονται οι θερμοκρασίες της γης.
Για τους ανθρώπους στον Ευρωπαϊκό Νότο οι 30 βαθμοί Κελσίου δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Για τους ανθρώπους όμως σε χώρες όπως στη Μεγάλη Βρετανία ή την Ιρλανδία που έχουν συνηθίσει σε μέσο όρο θερμοκρασιών 20 βαθμών Κελσίου, η μεγάλη ζέστη έχει μια άλλη βαρύτητα. Στις 28 Ιουνίου στη Γλασκώβη το θερμόμετρο έδειξε 31,9 βαθμούς Κελσίου και στο Σάνον της Ιρλανδίας έφθασε τους 32 βαθμούς Κελσίου. Ένα νέο ρεκόρ. Οι Γερμανοί αντίθετα έχουν αρχίσει να συνηθίζουν τις θερμοκρασίες πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Γεωργία ξεπεράστηκε ένα ρεκόρ όλων των εποχών, όταν πρόσφατα καταγράφηκε θερμοκρασία 40,5°.
Υγεία και αγροτικές καλλιέργειες πλήττονται από τη ζέστη
Στο Μόντρεαλ του Καναδά οι θερμοκρασίες άγγιξαν κόκκινο, με αποτέλεσμα 70 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί, ότι το δεύτερο μισό του 21ου αιώνα τα κύματα καύσωνα θα εμφανίζονται κάθε 2 χρόνια. Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν όμως και την υγεία, προκαλώντας προβλήματα του αναπνευστικού, αλλά και καρδιοαγγειακά νοσήματα. Ακόμη, διαταράσσεται ο βραδινός ύπνος, με αποτέλεσμα το σώμα να μην ξεκουράζεται επαρκώς. Κυρίως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι υποφέρουν περισσότερο από τη ζέστη.
Εκτός αυτού, είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών. Πολλαπλασιάζονται ευκολότερα τα έντομα. Στην Αγγλία διπλασιάστηκαν τα τηλεφωνήματα για παροχή βοήθειας τον περασμένο Ιούνιο, εξαιτίας των τσιμπιμάτων από έντομα.Μέσω των κουνουπιών μεταφέρονται επίσης πιο εύκολα ασθένειες, όπως ελονοσία και δάγκειος πυρετός.
Τέλος, επηρεάζεται και η γεωργία, με 80.000 εκτάρια γης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και τη Ρωσία να έχουν καταστραφεί ήδη εξαιτίας των πυρκαγιών, αλλά και της ξηρασίας. Στη Μεγάλη Βρετανία οι αγρότες είχαν πρόβλημα να καλύψουν την αγορά με μπιζέλια και μαρούλια, αφού είχαν ξεραθεί μεγάλες γεωργικές εκτάσεις. Στη Γερμανία οι αγρότες παραπονούνται ότι η σοδειά των σιτιρών θα είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Σε κάποιες περιοχές σκέφτονται μάλιστα να μην μαζέψουν τη σοδειά αλλά να την πετάξουν μια και δεν αξίζει τον κόπο η εκμετάλευσή της.
Οι ειδικοί συνιστούν να μην υποτιμάται το φαινόμενο της παρατεταμένης ζέστης και καλούν τις κρατικές αρχές να επέμβουν με καλύτερο σχεδιασμό και έργα.