Στο Τελ Αβίβ μελετούν ενδεχόμενα αντίποινα
Γύρω από το πόδι του πουλιού ήταν τυλιγμένο ένα λεπτό συρματάκι που κατέληγε σε ένα δοχείο με εκρηκτικά σε υγρή μορφή. Ένα γεράκι διπλά στη νεκρή ζώνη μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και Ισραήλ. Εκεί βρήκαν το σκοτωμένο πουλί οι επιθεωρητές της Υπηρεσίας Προστασίας της Φύσης του Ισραήλ. Ανήκε σε έναν Παλαιστίνιο και στόχος του ήταν να το εκπαιδεύσει και να βάλει φωτιά στα χωράφια των μισητών γειτόνων.
Από την περασμένη άνοιξη οι Ισραηλινοί παρατηρούν μια νέα στρατηγική των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ένα είδος διεξαγωγής «φθηνού» πολέμου. Άπειροι χαρταετοί ή μπαλόνια με αέριο, γεμάτα εκρηκτικά, εκτοξεύονται από τα παλαιστινιακά εδάφη προς τις ισραηλινές περιοχές με στόχο να βάλουν φωτιά σε ισραηλινές εκτάσεις, κυρίως την περίοδο της ξηρασίας.
Δέκα με είκοσι πυρκαγιές καταγράφουν οι Ισραηλινοί καθημερινά ενώ συνολικά οι φωτιές φθάνουν τις χίλιες. Μέχρι στιγμής έχουν καεί περί τα 2.600 εκτάρια και οι υλικές ζημίες ανέρχονται σε εκατομμύρια. Παράλληλα ο τουρισμός στις περιοχές κοντά στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί δραματικά.
Στα παλαιστινιακά μίντια οι επιθέσεις παρουσιάζονται σαν μια επιτυχημένη πολιτική στρατηγική. Από την άλλη πλευρά, πολιτικοί και στρατιωτικοί συζητούν στο Ισραήλ πως μπορούν να αντιδράσουν σε αυτές τις επιθέσεις.
Υψηλό το τίμημα ενός νέου πολέμου
Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Γκαντί Άιζενκοτ θεωρεί ωστόσο ανάρμοστο να βάλλει εναντίον εφήβων και παιδιών. Τα περισσότερα είναι παιδιά αυτά που ακολουθούν αυτή την τακτική και δεν θα ήθελε να ξεκινήσει επιθέσεις εναντίον τους.
Οι Ισραηλινοί είναι πιο προσεκτικοί πλέον μετά τις αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει οι επιθέσεις τους εναντίον των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα το 1987. Ο τότε υπουργός Άμυνας Γιτσάκ Ραμπίν είχε διατάξει «να τους τσακίσουν τα κόκκαλα». Μια διαταγή που πολλοί εφήρμοσαν κατά λέξη. Σήμερα λοιπόν θέλουν να αποφύγουν μια παρόμοια σφοδρή αντίδραση. Ακόμα και στο Ισραήλ πολλές μέθοδοι του στρατού είναι αμφιλεγόμενες.
Kαι η Χαμάς ωστόσο θέλει να αποφύγει μια σκληρή αντιπαράθεση με όπλα. Η ακραία παλαιστινιακή οργάνωση είναι και αυτή αμφιλεγόμενη σε πολλούς Παλαιστίνιους. Μπορεί οι επιθέσεις με χαρταετούς και μπαλόνια να τη βολεύει για λόγους προπαγάνδας, ωστόσο μετά τους πολέμους του 2008, 2012 και 2014, θα έστρεφε την κοινή γνώμη ακόμα περισσότερο εναντίον της εάν προχωρούσε σε έναν «κανονικό» πόλεμο με το Ισραήλ.
«Τα όπλα των φτωχών» μπορεί να είναι ένα νέο μέσο αντίστασης αλλά δεν παύει να είναι και πολύ επικίνδυνο. Οι Ισραηλινοί είναι σε θέση να πατάξουν τις επιθέσεις των Παλαιστινίων. Το τίμημα θα είναι ωστόσο πολύ υψηλό.
Πηγή: DW