Το 74,5% των «Μακεδόνων» απορρίπτει την αλλαγή ονόματος, ενώ το 94,7% των Αλβανών την αποδέχεται
«Χαστούκι» για την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποτελεί δημοσκόμηση της εταιρείας MRCETE Vision για λογαριασμό της ιστοσελίδας MKD.mk, η οποία διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε δείγμα 1.200 ατόμων και δείχνει ότι το 54,1% των πολιτών της γείτονος χώρας απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών, διαψεύδοντας την αισιοδοξία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στο ερώτημα «αν συμφωνείτε με τη συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», το 54,1% απαντά αρνητικά και το το 45,9% θετικά. Μάλιστα, ακόμη και στο ερώτημα «αν συμφωνείτε με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με ένα άλλο όνομα», το 52,1% απαντά αρνητικά και το 47,9% θετικά. Σημειώνεται, ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου, πριν ο Ζόραν Ζάεφ ανακοινώσει το ερώτημα του δημοψηφίσματος.
Ανάμεσα στις εθνικότητες των πολιτών της χώρας που κλήθηκαν να απαντήσουν στην δημοσκόπηση, το 74,5% όσων δηλώνουν «Μακεδόνες» απορρίπτει την Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ υπέρ τάσσεται το 25,5%. Από τους Αλβανούς των Σκοπίων οι οποίοι αποτέλεσαν το 25% του δείγματος των ερωτηθέντων, σε συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 94,7% τάσσονται υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα, με μόλις 5,3% των ερωτηθέντων να την απορρίπτει. Το δημοσίευμα, επισημαίν ει ακόμη, ότι υπέρ της συμφωνίας τάσσονται και οι μειωνότητες των Σέρβων και των Ρομά, ενώ κατά τάσσονται οι μειονότητες των Τούρκων, των Βλάχων, των Μακεδόνων μουσουλμάνων και των Βόσνιων.
Ακόμη, στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, το 49,6% απαντά θετικά, το 41,5% αρνητικά, ενώ το 8,9% επέλεξε το «δεν ξέρω / δεν απαντώ». Από τους Σκοπιανούς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, το 56,4% δεν πιστεύει ότι η ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ θα αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο για τη χώρα, ενώ το αντίθετο πιστείει το 34%.
Μεταξύ των Αλβανών ερωτηθέντων, το 85,8% πιστεύει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα φέρουν ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα, ενώ το αντίθετο πιστεύει το 6,6%. Αλλά και μεταξύ των άλλων εθνικοτήτων το 57,8% θεωρεί ότι η ένταξη στους δύο θεσμούς θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, ενώ το αντίθετο πιστεύει το 34,4%.