Τραμπ – Μέρκελ: Μετά την «καταιγίδα» η νηνεμία

Τραμπ – Μέρκελ: Μετά την «καταιγίδα» η νηνεμία

Ο Αμερικανός πρόεδρος «ξέχασε» την πρωϊνή επίθεση στη Γερμανία και στο τετ α τετ με τη Γερμανίδα καγκελάριο υπερτόνιζε πόσο υπέροχη είναι η σχέση τους

Στροφή 180 μοιρών έκανε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Μετά τη δριμεία επίθεση που είχε εξαπολύσει εναντίον της Γερμανίας, λίγη ώρα πριν από το κρίσιμο τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο εμφανίστηκε συναινετικός, αλλά δεν παρέλειψε να τονίζει συνεχώς τη θαυμάσια σχέση που διατηρούν.

«Έχουμε μία υπέροχη συνάντηση. Συζητάμε για αμυντικές δαπάνες… για το εμπόριο» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντόναλντ Τραμπ. «Έχουμε μία πολύ, πολύ καλή σχέση με την καγκελάριο. Έχουμε μία απίθανη σχέση με τη Γερμανία» πρόσθεσε κι επεσήμανε πως εξέφρασε στην Άνγκελα Μέρκελ τις ανησυχίες του για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία.

Νωρίτερα, ωστόσο, είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση στη Γερμανία. Μεταξύ άλλων, την είχε χαρακτηρίσει «όμηρο» της Ρωσίας επειδή βασίζεται σε αυτή για να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες, με αποτέλεσμα, όπως είχε πει, να πλουτίζει μια χώρα που θεωρείται εχθρός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ αρκέστηκε να τονίσει πως συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο θέματα, όπως η μετανάστευση και το εμπόριο και ανυπομονεί για περαιτέρω συνεργασία με τις ΗΠΑ, καθώς, όπως είπε, παραμένει ένας σημαντικός εταίρος για τη Γερμανία. «Είμαστε εταίροι, είμαστε καλοί εταίροι και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο μέλλον».