Δεν σκοτώσαμε εμείς τη Βρετανίδα, απαντούν οι Ρώσοι στις κατηγορίες των Βρετανών
Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας και Βρετανίας. Μετά το ήδη τεταμένο κλίμα από την υπόθεση Σκριπάλ, τον περασμένο Μάρτιο, η νέα υπόθεση δηλητηρίασης με την τοξική ουσία Νόβιτσοκ και ο θάνατος μίας Βρετανίδας ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά».
«Η Ρωσία διέπραξε μια επίθεση που οδήγησε στο θάνατο μιας Βρετανίδας», τόνισε ο υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον, συνδέοντας ευθέως τη Μόσχα με το περιστατικό. «Η απλή πραγματικότητα είναι ότι η Ρωσία διέπραξε μια επίθεση σε βρετανικό έδαφος που οδήγησε στο θάνατο μιας Βρετανίδας. Πρόκειται για κάτι για το οποίο πιστεύω ότι όλος ο κόσμος θα ενωθεί μαζί μας για να το καταδικάσει» τόνισε ο κ. Γουίλιαμσον.
Την ίδια ώρα, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως άρχισε ήδη έρευνα για τη δολοφονία της 44χρονης Βρετανίδας, η οποία απεβίωσε χθες κατά τη διάρκεια νοσηλείας της.
Το νέο περιστατικό, πάντως, πέραν της έντασης που προκαλεί στις σχέσεις Βρετανίας – Ρωσίας έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους Βρετανούς, ιδιαίτερα στην ακτίνα Σάλσμπερι - Έιμσμπερι που αναφέρθηκαν τα κρούσματα δηλητηρίασης.
Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, η 44χρονη Ντον Στέρτζες άγγιξε κάποιο αντικείμενο που είχε μολυνθεί με Νόβιτσοκ, γεγονός που ξύπνησε τις άσχημες μνήμες από την υπόθεση Σκριπάλ του περασμένου Μαρτίου. Ωστόσο, ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν ήταν σε θέση να πει εάν το Νόβιτσοκ από το οποίο δηλητηριάστηκε η Στέρτζες και ο 45χρονος φίλος της προερχόταν από την ίδια παρτίδα με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των Σκριπάλ.
Προς το παρόν, ο 45χρονος Τσάρλι Ρόουλι, φίλος του θύματος, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Συναγερμός στην τοπική κοινωνία
Η αστυνομία προσπαθεί ακόμη να διακριβώσει με ποιόν τρόπο εκτέθηκαν στην ουσία αυτή τα δύο άτομα. Σε ανακοίνωσή της η Μητροπολιτική Αστυνομία αναφέρει ότι η πιθανότητα να συνδέεται το περιστατικό με τους Σκριπάλ με εκείνο με την Στέρτζες και τον Ρόουλι «είναι μια σαφής παράμετρος της έρευνας». Εκπρόσωπος όμως της αστυνομίας υποστήριξε ότι οι ερευνητές «δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν ο νευροτοξικός παράγοντας ήταν από την ίδια παρτίδα με εκείνη στην οποία εκτέθηκαν οι Σκριπάλ», ενώ ανάλογη δήλωση έκανε και ένας ανώτερος αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της χώρας.
Σύμφωνα με τον βουλευτή της περιοχής του Γουίλτσιρ, Τζον Γκλεν, η τοπική κοινότητα αγωνιά μετά την έναρξη αστυνομικής έρευνας για ανθρωποκτονία, παρότι οι υπηρεσίες υγείας υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος για τους πολίτες είναι μικρός. Ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC επισήμανε ότι τα δύο πρόσωπα πιθανόν να πήραν στα χέρια τους κάποιο μολυσμένο αντικείμενο λόγω της «συνήθειάς τους να ψάχνουν σε κάδους απορριμμάτων».
Σημειώνεται πως το Νόβιτσοκ είχε αναπτυχθεί από τον σοβιετικό στρατό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Σε δηλώσεις της η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι εξέφρασε «σοκ και αποτροπιασμό» από την είδηση για το χαμό της Στέρτζες.
Η αντίδραση του Κρεμλίνου
Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη της Ρωσίας στην υπόθεση κι εμμένει στην εκπεφρασμένη, από τον περασμένο Μάρτιο, θέση του περί υποκίνησης αντιρωσικής υστερίας. «Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας ότι η Ρωσία έχει καθ' οποιονδήποτε τρόπο αναμειχθεί σε αυτήν την υπόθεση. Θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση αυτό θα ήταν παράλογο», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπόθεση να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.