Συνιστούν επίσης να αποφεύγονται τα σημεία όπου γίνονται διαδηλώσεις εξαιτίας «της πιθανότητας να υπάρξουν προβλήματα βίας»
Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε χθες εντολή στο μη απαραίτητο προσωπικό της να εγκαταλείψει τη Νικαράγουα εξαιτίας του κύματος βίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 220 ανθρώπους στη χώρα μέσα σε 80 ημέρες διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα, ανακοίνωσε η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μανάγκουα σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Ουάσινγκτον «διέταξε την αποχώρηση του προσωπικού» που δεν είναι απαραίτητο και ζητεί από τους αμερικανούς πολίτες να επανεξετάσουν ενδεχόμενα ταξίδια τους στη Νικαράγουα λόγω «των εγκλημάτων, της αναστάτωσης στις πολιτικές υπηρεσίες και της περιορισμένης διαθεσιμότητας των ιατρικών φροντίδων», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε στην επίσημη ιστοσελίδα της.
«Βαριά οπλισμένοι, πολιτοφύλακες με πολιτικά και ελεγχόμενοι από την κυβέρνηση (...) επιχειρούν σε μεγάλο μέρος της χώρας, περιλαμβανομένης της Μανάγκουα», προειδοποιεί η πρεσβεία.
Συνιστά επίσης να αποφεύγονται τα σημεία όπου γίνονται διαδηλώσεις εξαιτίας «της πιθανότητας να υπάρξουν προβλήματα βίας».
Η κυβέρνηση προγραμματίζει για σήμερα μια πορεία. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε από την πλευρά της μια διαδήλωση για την Πέμπτη 12 Ιουλίου και γενική απεργία την Παρασκευή 13 Ιουλίου για να ζητήσει πρόωρες εκλογές ή την αποχώρηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα, ενός 72χρονου πρώην αντάρτη που βρίσκεται στην εξουσία από το 2007, έπειτα από μια πρώτη προεδρική θητεία που είχε διαρκέσει από το 1979 έως το 1990.
Μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στις 18 Απριλίου, η αμερικανική κυβέρνηση είχε ήδη δώσει εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα οι οικογένειες του διπλωματικού προσωπικού της.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι υιοθετούν κυρώσεις σε βάρος τριών υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Νικαράγουας που κατηγορούνται για διαφθορά και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μεταξύ των τριών είναι ο αρχηγός της αστυνομίας Φρανσίσκο Ντίας.
Οι κυρώσεις αυτές επιτρέπουν την κατάσχεση αγαθών αυτών των τριών προσώπων σε όλα τα εδάφη που βρίσκονται υπό αμερικανική δικαιοδοσία και απαγορεύουν σε κάθε Αμερικανό και σε κάθε αμερικανική οντότητα να πραγματοποιεί συναλλαγές με τους εν λόγω τρεις αξιωματούχους.
Η Νικαράγουα συγκλονίζεται εδώ και δυόμισι μήνες από κύμα διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα, ο οποίος κατηγορείται ότι έχει εγκαθιδρύσει μια δικτατορία μαζί με τη σύζυγό του και αντιπρόεδρο Ροσάριο Μουρίγιο, αλλά και για νεποτισμό και ότι ηγείται της καταστολής που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία έχει προκαλέσει από τις 18 Απριλίου, ανάλογα με τον απολογισμό, από 220 έως 309 νεκρούς καθώς και 1.500 τραυματίες.