Νέοι δασμοί από Ρωσία προς ΗΠΑ

Νέοι δασμοί από Ρωσία προς ΗΠΑ

Ήρθαν ως απάντηση στους δασμούς που επέβαλαν οι Αμερικανοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου

Διάταγμα με το οποίο η Ρωσία επιβάλλει πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, υπέγραψε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ως απάντηση στους δασμούς που επέβαλαν οι Αμερικανοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Το ποσό των πρόσθετων τελών κυμαίνεται από 25% έως 40%.

Ο υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ορέσκιν ανακοίνωσε ότι οι πρόσθετοι δασμοί επιβλήθηκαν στις εισαγωγές οπτικών ινών, εξοπλισμών για έργα οδοποιίας, εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και σε εξοπλισμό για επεξεργασία μετάλλων και γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Ορέσκιν, οι ζημίες των Ρώσων εξαγωγέων από την επιβολή των αμερικανικών δασμών στα ρωσικά προϊόντα φθάνουν τα 537,6 εκατ. δολάρια. Σε πρώτο στάδιο, το όφελος της Ρωσίας υπολογίζεται σε 87,6 εκατ. δολάρια.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Νμτίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει η Ρωσία θα υπερασπισθεί τα συμφέροντά της μετά τους δασμούς που επέβαλαν σήμερα στο μεταξύ τους εμπόριο οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει επίσης ότι ετοιμάζει μία λίστα με αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα εισάγει νέους τελωνειακούς δασμούς.