Νερό για 12 πισίνες έχουν τραβήξει από το σπήλαιο της Ταϊλάνδης

Νερό για 12 πισίνες έχουν τραβήξει από το σπήλαιο της Ταϊλάνδης

Τελειώνει ο χρόνος για την επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους

Για «περιορισμένο χρόνο» για τη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους που βρίσκονται εδώ και 13 ημέρες σε μια σπηλιά στην Ταϊλάνδη έκαναν λόγο για πρώτη φορά σήμερα οι αρχές.

«Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μπουκάλες με οξυγόνο έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής που πρέπει να διασχίσουν τα παιδιά προκειμένου να βγουν από το σπήλαιο ώστε να μπορούν να ανεφοδιάζονται εκείνα και οι συνοδοί τους. Ωστόσο αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η επικίνδυνη επιχείρηση απεγκλωβισμού τους θα ξεκινήσει σήμερα, την ώρα που οι βροχοπτώσεις έχουν ξεκινήσει και πάλι.

Η ανακοίνωση έγινε λίγη ώρα αφού έγινε γνωστό ότι ένας Ταϊλανδός διασώστης πέθανε από έλλειψη οξυγόνου αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του να τοποθετήσει φιάλες κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιάσει τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο, διευκρίνισαν ο αντικυβερνήτης της επαρχίας κι ένας αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων.

«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο» ο ίδιος, εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, ο Πασακόρν Μπουνιαλάκ. «Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ της Ταϊλάνδης.

«Παρόλο που χάσαμε έναν άνδρα, εξακολουθούμε να έχουμε πίστη στην αποστολή μας», διαβεβαίωσε ο Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Οι έμπειροι δύτες χρειάζονται 11 ώρες για τη διαδρομή

Η τραγωδία υπενθύμισε το πόσο δύσκολη είναι η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν κάνοντας κατάδυση τα παιδιά και ο προπονητής τους.

Τα σωστικά συνεργεία ήλπιζαν μέχρι τώρα να μπορέσουν με τη βοήθεια αντλιών να μειώσουν το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο, ώστε τα παιδιά να μην χρειάζεται να κάνουν κατάδυση ή εάν χρειαστεί, αυτή να είναι μικρής διάρκειας.

Για την ώρα, χρειάζονται ένδεκα ώρες σε εκπαιδευμένους, έμπειρους δύτες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή ως τα παγιδευμένα παιδιά και πίσω: έξι ώρες για να πάνε, πέντε για να γυρίσουν, λόγω των ρευμάτων.

Καλούνται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα, μέσα σε ανώμαλες στοές, με πολλά δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

Μέχρι τώρα οι διασώστες προτιμούσαν να περιμένουν τη μείωση της στάθμης του νερού, ανεφοδιάζοντας τα παιδιά επί εβδομάδες ώστε να μπορέσουν να βγουν από τη σπηλιά πεζή.

Συνολικά έχει απαντληθεί νερό που ισοδυναμεί με αυτό που χρειάζονται για να γεμίσουν 50 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Μια βεβιασμένη επιχείρηση απεγκλωβισμού ήταν κάτι που οι αρχές ήθελαν μέχρι στιγμής να αποφύγουν, ενώ ο θάνατος του δύτη επέφερε ισχυρό πλήγμα στο ηθικό των εκατοντάδων διασωστών που έχουν κινητοποιηθεί, ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι από την Αυστραλία και τη Βρετανία.

Οι οικογένειες των παιδιών από την άλλη δήλωσαν ότι ήθελαν να διοργανώσουν μέσα στα σπηλιά μια γιορτή για τα γενέθλια ενός αγοριού, που στις 23 Ιουλίου θα γίνει 16 ετών.

Διχασμένη η κοινή γνώμη για τα αίτια του εγκλωβισμού και το τι πρέπει να γίνει

Η πρωτοφανής υπόθεση εγκλωβισμού των παιδιών στη σπηλιά, έχουν προκαλέσει πολλά ερωτήματα στην κοινωνία της χώρας με πολλούς Ταϊλανδούς να αναρωτιούνται, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί τα παιδιά μπήκαν στο σπήλαιο και αν πρέπει να χαρακτηρίζονται ήρωες.

Η είδηση του εντοπισμού της ποδοσφαιρικής ομάδας στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ από βρετανούς δύτες τη Δευτέρα προκάλεσε ενθουσιασμό και ανακούφιση στην κοινωνία της Ταϊλάνδης έπειτα από την πολυήμερη εξονυχιστική έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στην περιοχή και η οποία είχε συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και είχε προσελκύσει εθελοντές από την Αυστραλία μέχρι την Φινλανδία.

Το θέμα προκάλεσε έντονο σχολιασμό των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως του Facebook και συγκεκριμένα μιας σελίδας με τον τίτλο "Εθισμένος στο Δράμα", η οποία είναι δημοφιλής μεταξύ των Ταϊλανδών και διαθέτει δύο εκατομμύρια ακολούθους.

Κάποιοι έκαναν λόγο για απροσεξία της ομάδας.

"Εξω από το σπήλαιο υπήρχε μια μεγάλη πινακίδα, αλλά παρόλα αυτά μπήκαν μέσα. Θα πρέπει να τους επιπλήξουμε", έγραψε ένας χρήστης στη δημοφιλή ιστοσελίδα Pantip.com.

Άλλοι έστρεψαν τα βέλη τους εναντίον του προπονητή της ομάδας Εκαπόλ Τσανταγουόνγκ, ο οποίος συνόδευσε την ομάδα μετά την προπόνησή της. Ωστόσο, ο αποκαλούμενος "Προπονητής ΕΚ" έχει και την υποστήριξη κάποιων.

"Ο προπονητής ΕΚ ενήργησε υπεύθυνα ως ενήλικας και προπονητής φροντίζοντας για τις ζωές των παιδιών και την καλή τους κατάσταση", έγραψε ένας χρήστης. Άλλοι έκαναν έκκληση για μεγαλύτερη επιείκεια απέναντι στα παιδιά που είναι ηλικίας από 11 ως 16 ετών.

"Όταν είμαστε παιδιά δεν είμαστε πολύ καλύτεροι...προφανώς κάναμε και εμείς πράγματα που απογοήτευαν τους γονείς μας. Δεν θα πρέπει να τα επαινούμε, αλλά θα πρέπει να τα συγχωρέσουμε", σημείωσε ένας χρήστης.

Η κυβέρνηση ζητά: Μην παίρνετε θέση

Επισήμως δεν έχει υπάρξει εκτενής κριτική των ενεργειών των παιδιών καθώς οι διασώστες προσπαθούν να αποφασίσουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τα βγάλουν από το πλημμυρισμένο σπήλαιο καθώς τα περισσότερα από αυτά δεν ξέρουν κολύμπι.

Την περασμένη εβδομάδα ο Νταμρόνγκ Χανπακντιγιόμ, ο υπεύθυνος του πάρκου όπου βρίσκεται το σπήλαιο, είπε ότι στους επισκέπτες συνήθως απαγορεύεται να προχωρήσουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 700 μέτρων.

"Μέσα είναι πολύ σκοτεινά...και αν βρέξει την περίοδο μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου τότε το κλείνουμε. Η ομάδα αυτή προχώρησε σε μεγαλύτερο βάθος απ΄ ό,τι επιτρέπεται".

Άλλοι Ταϊλανδοί σχολίασαν την έκταση που έχει προσλάβει η επιχείρηση διάσωσης καθώς οι κίνδυνοι γίνονται μη διαχειρίσιμοι όσο εμφανίζονται περισσότεροι εθελοντές και αυξάνεται η προβολή από τα μέσα ενημέρωσης.

Μπορεί να χρειαστούν και εβδομάδες για να απεγκλωβιστεί με ασφάλεια η ομάδα, ενώ ο θάνατος ενός δύτη σήμερα υπενθύμισε τους κινδύνους.

"Μπήκατε μέσα και τελικά άλλοι έπρεπε να τρέξουν να σας βρουν", έγραψε ένας χρήστης στο Pantip.com σχολιάζοντας αρνητικά τις ενέργειες της ομάδας. "Στρατιώτες, SEALS και κάτοικοι του χωριού να αντλούν νερό για εσάς".

Η κριτική προκάλεσε την αντίδραση της Υπηρεσίας Ψυχικής Υγείας της χώρας, η οποία ζήτησε από τους πολίτες να μη παίρνουν θέση.

"Οι οικογένειες θα πρέπει να επικεντρώνονται στη σωστή διαπαιδαγώγηση και η κοινωνία να μην κρίνει αν αυτό ήταν σωστό ή λάθος, αλλά να το αντιμετωπίσει ως μια ευκαιρία για να διδαχτεί κάτι από αυτό", ανέφερε σε ανακοίνωσή της με τη δέσμευση να προσφέρει ψυχολογική στήριξη στα παιδιά μετά τη λήξη της περιπέτειάς τους.