Κρίσιμη, πάντως, θεωρείται η αυριανή συνάντηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού με τους κορυφαίους υπουργούς
Έτοιμο φέρεται να είναι το σχέδιο για την «επόμενη ημέρα» μετά το Brexit όσον αφορά την τελωνειακή σύνδεση με την ΕΕ. Όπως μεταδίδει το BBC, η Τερέζα Μέι έχει ήδη καθορίσει τους όρους που θα δίνουν την ελευθερία στη Βρετανία να επιβάλει τους δικούς της δασμούς στα προϊόντα που εισάγονται.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της νέας τελωνειακής ρύθμισης, η Βρετανία θα χρησιμοποιεί τεχνολογία για να καθορίζει εκ των προτέρων εάν τα προϊόντα που εισέρχονται στη χώρα εν τέλει θα καταλήξουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την ΕΕ και κατά συνέπεια ποιοι δασμοί θα πρέπει να πληρωθούν.
Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο κατά τη συνάντηση που θα έχει η Βρετανίδα πρωθυπουργός με τους κορυφαίους υπουργούς της.
Συνάντηση που βέβαια δεν αναμένεται να είναι περίπατος για την Μέι. Ενδεικτική του κλίματος που θα επικρατήσει είναι η επιστολή που έστειλε στη Βρετανίδα πρωθυπουργό ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις,στην οποία τονίζεται πως το σχέδιο «δεν λειτουργεί». Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι «φωνές» των υποστηρικτών του «διαζυγίου» με την ΕΕ που φοβούνται πως θα παραμείνουν στην τελωνειακή σφαίρα της ΕΕ – κάτι που θεωρούν προδοσία.
Με τον χρόνο να κυλά, την προθεσμία του Μαρτίου του 2019 για την αποχώρηση από την ΕΕ να πλησιάζει και το κλίμα να γίνεται ολοένα και πιο τεταμένο, η Μέι απαιτείται να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους υπουργούς της για τη μελλοντική τελωνειακή διευθέτηση με την ΕΕ.
Μάλιστα, είναι τόσο έντονες οι πιέσεις που δέχεται ώστε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση της για μια τελωνειακή σχέση, βάσει της οποίας η Βρετανία θα εισέπραττε δασμούς για τα προϊόντα που εισέρχονται στη χώρα εξ' ονόματος της ΕΕ. Οι υποστηρικτές του Brexit είχαν ταχθεί υπέρ μιας λύσης γνωστής ως «max fac« ή μέγιστης διευκόλυνσης, βάσει της οποίας οι έμποροι που θα περιλαμβάνονταν σε μια εγκεκριμένη λίστα θα μπορούσαν να διασχίζουν ελεύθερα τα σύνορα με τη βοήθεια μιας αυτοματοποιημένης τεχνολογίας.
Η νέα τελωνειακή ρύθμιση θεωρείται από τους σύμβουλους της Μέι ένας τρόπος να χρησιμοποιηθούν τα καλύτερα στοιχεία και από τις δύο επιλογές. Για τους υποστηρικτές του Brexit που θέλουν «καθαρή έξοδο» από την ΕΕ, φαίνεται ότι είναι ένας επαναχαρακτηρισμός της θέσης της Μέι, κρατώντας ουσιαστικά τη Βρετανία στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ.
Το σχέδιο υποδηλώνει επίσης ότι θα υπάρχει ένα είδους τελωνειακής ένωσης για τα προϊόντα που αναμένεται να ικανοποιήσει τις εταιρείες μεταποίησης. Βάσει όμως των μέχρι στιγμής διαθέσιμων στοιχείων, δεν έχει καθοριστεί επακριβώς το πώς ο κλάδος υπηρεσιών της Βρετανίας θα έχει εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ.
«Κανείς δεν θα σας πίστευε πριν από δύο χρόνια εάν λέγατε ότι δεν θα είχαμε απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα για το πώς θα είναι η μελλοντική εμπορική μας σχέση», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος σε μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας. «Είναι καταστροφή για τη Βρετανία».