Ζάεφ: Επιβεβαιώσαμε μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα

Ζάεφ: Επιβεβαιώσαμε μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα

«Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχουν λάβει πλήρη αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας και οι πολίτες της Ελλάδας της ελληνικής κληρονομιάς από την αρχαία ιστορία»

Για συμφωνία που χάρισε στη χώρα του «απόλυτα ξεκάθαρη επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας εντός και εκτός συνόρων» κάνει λόγο σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. «Μεταφράσιμοι όροι, χωρίς κανέναν περιορισμό, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Μια ταυτότητα για γενική χρήση. Οι πολιτικοί παράγοντες που δεν μπορούν να το δουν αυτό, δημιουργούν νέους διχασμούς. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν το χρειάζεται πλέον αυτό» τονίζει ο κ. Ζάεφ.

Σχολιάζοντας, δε, τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί και από τις δύο πλευρές, ο κ. Ζάεφ υποστήριξε πως «το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες εναντιώνονται στη συμφωνία (…) δείχνει ότι έχει επιτευχθεί ένας καλός συμβιβασμός ανάμεσα στους πολίτες των δύο χωρών. Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχουν λάβει πλήρη αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας και οι πολίτες της Ελλάδας έχουν λάβει αναγνώριση της ελληνικής κληρονομιάς από την αρχαία ιστορία. Τα κόμματα και στις δύο χώρες είχαν ευκαιρία να επιλύσουν αυτή τη διαμάχη επί δεκαετίες, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Αντιθέτως, μόνον ενίσχυαν τις διαφορές. Τώρα, αντιμέτωπα (σ.σ. τα κόμματα) με το γεγονός ότι μια λύση είναι εφικτή και ότι αυτή η λύση είναι αμοιβαία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, επέλεξαν να την απορρίψουν αντί να δεχθούν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν προς τα εμπρός».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μία «ιστορική απόφαση», αφού η χώρα του έλαβε ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων: τον Ιούνιο του 2019.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη φιλία που έχει οικοδομήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Μια φιλία που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με διάφορους τρόπους σε κάθε χρονική στιγμή».