Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, είτε θα οδηγηθούμε σε επιτυχία είτε σε παταγώδη αποτυχία
Σε μία ύστατη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησής της όσο και στο εξωτερικό, η Άνγκελα Μέρκελ προχώρησε σήμερα σε ομιλία – παρέμβαση στο γερμανικό κοινοβούλιο για το προσφυγικό.
Ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος στάθηκε ιδιαίτερα στο «καυτό» θέμα του μεταναστευτικού, τονίζοντας πως το μέλλον της ΕΕ εξαρτάται εν πολλοίς από την αντίδραση των χωρών μελών στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν. «Πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα από κοινού, αντί να το διαχειριζόμαστε ο καθένας μόνος ή να αναζητήσουμε διμερείς λύσεις, διαφορετικά κανείς πια δεν θα πιστεύει στο αξιακό μας σύστημα».
Σε μία έντονα φορτισμένη ομιλία η Άνγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε της απόφασής της, το 2015, να ανοίξει την «πόρτα» της Γερμανίας σε ένα εκατομμύριο μετανάστες, υποστηρίζοντας πως ήταν «απαραίτητη» προκειμένου να προσφέρει «χείρα βοηθείας» στις γείτονες χώρες.
Κάνοντας ακόμη ένα βήμα μπροστά, η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της σύναψης συμφωνιών με χώρες της Αφρικής, στην ίδια κατεύθυνση με τις αντίστοιχες που επιτεύχθηκαν με την Τουρκία, εκτιμώντας πως με τη μείωση του αριθμού των μεταναστών, θα πρέπει να επιστρέψουν οι σφιχτοί έλεγχοι που ίσχυαν πριν από το 2015. «Το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στην δολοφονία της 15χρονης Σουζάνα από νεαρό Ιρακινό, ο οποίος είχε φθάσει στην Γερμανία με το μεγάλο προσφυγικό κύμα του 2015, αλλά παρέμενε στη χώρα παρότι η αίτηση ασύλου του είχε απορριφθεί.
Σύμφωνα με τη Μέρκελ, η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, όμως αυτή της μετανάστευσης μπορεί είτε να οδηγήσει σε επιτυχία είτε σε παταγώδη αποτυχία την ΕΕ.
Η Καγκελάριος δεν απέφυγε να αφήσει κι αιχμές προς τους εταίρους της, το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) - τονίζοντας πως το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του γερμανικού. Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε πως κατά την ομιλία της απουσίαζε από την αίθουσα ο αρχηγός του CSU και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.
Η πρόταση Τουσκ
Πάντως, το ευρωπαϊκό μπλοκ εμφανίζεται διχασμένο και στο μόνο που φαίνεται να συμφωνούν όλες οι χώρες είναι πως θα πρέπει να μειωθούν οι ροές των μεταναστών. Αυτή μάλιστα αναμένεται να είναι και η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τουσκ αναμένεται να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μία νέα πρόταση για τη δημιουργία «κέντρων αποβίβασης εκτός της Ευρώπης» για τους πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται στην θάλασσα, πρόταση που εάν υιοθετηθεί θα βάλει τέλος «στο οικονομικό μοντέλο των διακινητών», σύμφωνα με το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου.
Η αποβίβαση των μεταναστών εκτός του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα απάλλασσε τις χώρες της Ένωσης από το διπλωματικό μπρα ντε φερ για την υποδοχή των πλοίων που μεταφέρουν διασωθέντες.
Φυγόκεντρες δυνάμεις στη σύνοδο για το μεταναστευτικό
Οι ηγέτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις βαθιές τους διαιρέσεις απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα, όπως και για την μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ κατά την διάρκεια μίας τεταμένης συνόδου κορυφής σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, που έλαβε κρίσιμο χαρακτήρα και για την πολιτική επιβίωση της Μέρκελ.
«Αυτή η σύνοδος των συνόδων», σύμφωνα με την έκφραση Ευρωπαίου αξιωματούχου που αναφέρεται στην βαριά της ατζέντα, θα επισφραγίσει δύο εβδομάδες υψηλής έντασης με επίκεντρο τα πλοία που μεταφέρουν διασωθέντες στην Μεσόγειο πρόσφυγες και μετανάστες, στα οποία έχει κλείσει τα ιταλικά λιμάνια ο λαϊκιστής, ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας.
Θα χαρακτηρισθεί επίσης από την ευάλωτη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Γερμανίδα καγκελάριος, το πολιτικό κύρος της οποίας πλήττεται από το μεταναστευτικό ζήτημα: ο υπουργός των Εσωτερικών της και εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας του κυβερνητικού συνασπισμού απειλεί με επαναπροωθήσεις από τα γερμανικά σύνορα των προσφύγων που έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Η συζήτηση για τις μεταναστευτικές ροές οξύνεται όλο και περισσότερο», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, φοβούμενος ότι η απουσία ευρωπαϊκής λύσης θα τροφοδοτήσει με περισσότερα επιχειρήματα λαϊκιστικά κινήματα «με προφανείς τάσεις αυταρχισμού».
«Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό. Και ο χρόνος πιέζει» προειδοποιεί στην επιστολή - πρόσκληση προς τους ηγέτες των 28, όπου υπενθυμίζει ωστόσο ότι οι αφίξεις στις ευρωπαϊκές ακτές έχουν μειωθεί κατά θεαματικό τρόπο σε σχέση με την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το φθινόπωρο 2015.
Οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ των 27 χωρίς την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι θα φέρει στο προσκήνιο και τις διαιρέσεις που παραμένουν ως προς το μέλλον της ευρωζώνης και την θέσπιση κοινού προϋπολογισμού. Η ιδέα, που ανήκει στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, συναντά μεγάλη αντίσταση.
Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση για το Brexit, με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση να απέχει μόλις εννέα μήνες, θα περάσει μοιραία σε δεύτερο πλάνο.