Οι μετανάστες θα αναχωρήσουν για Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία
Προς το τέλος του «οδεύει» το θρίλερ με τους 233 μετανάστες που από τις 21 Ιουνίου βρίσκονται εν πλω στα ύδατα της Μεσογείου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Μάλτα έδωσε το «πράσινο φως» να προσεγγίσει το πλοίο σε λιμάνι της, υπό τον όρο όμως ότι οι μετανάστες θα αναχωρήσουν για άλλες χώρες, ανάμεσά τους η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ιταλία.
Ωστόσο, οι κινήσεις της γερμανικής ΜΚΟ έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Μετά την Ιταλία και η Γαλλία και δη προσωπικά ο πρόεδρος Εμ. Μακρόν εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση στα μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Μολονότι η Γαλλία δέχθηκε να υποδεχθεί στο έδαφός της κάποιους μετανάστες που βρίσκονται εν πλω, ο Γάλλος πρόεδρος ήταν κατηγορηματικός: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε να διαρκέσει πολύ αυτή η κατάσταση στο όνομα του ανθρωπισμού, καθώς αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Στο τέλος, παίζουμε το παιχνίδι των διακινητών... Πρόκειται για έναν τρομερό κυνισμό» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρώπη επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Λιβύη προκειμένου να περιοριστεί η μαζική φυγή ανθρώπων από την πατρίδα τους. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να μετατραπεί σε ένα νέο Ελ Ντοράντο»
Οι δηλώσεις Μακρόν έρχονται σε πλήρη ταύτιση με τη στάση που τηρεί το τελευταίο διάστημα η Ιταλία. Μάλιστα και οι δύο χώρες κατηγόρησαν τα μέλη της ΜΚΟ ότι αρνούνται να υπακούσουν τις εντολές και να παραδώσουν τους ανθρώπους στις λιμενικές αρχές της Λιβύης, χώρα από την οποία αναχώρησαν.
Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προχώρησε ακόμη ένα βήμα μπροστά και με αφορμή το Lifeline επεσήμανε για άλλη μία φορά την ανάγκη να αναθεωρηθεί η Συνθήκη του Δουβλίνου διότι, όπως είπε, δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σημερινές απαιτήσεις.
«Η ευρωπαϊκή σύνοδος της Πέμπτης πρέπει να αποτελέσει μια στροφή για να φτιάξουμε την Ευρώπη που επιθυμούμε», είπε ο Κόντε.
'Εντονη η αντίδραση της γερμανικής MKO
Στα πυρά Γαλλίας και Ιταλίας απάντησε η γερμανική ΜΚΟ. «Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η μόνη εντολή την οποία αρνήθηκε να υπακούσει το πλοίο είναι να παραδώσει αυτούς τους ανθρώπους στους υποτιθέμενους λιμενικούς της Λιβύης, διότι αυτό αντιβαίνει στην Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες και αποτελεί, κατά συνέπεια, εγκληματική πράξη».
Όπως τόνισε, κανένα κράτος που έχει υπογράψει την Σύμβαση της Γενεύης «δεν θα απελάσει ή θα επαναπροωθήσει με οποιονδήποτε τρόπο έναν πρόσφυγα προς τα σύνορα εδαφών όπου η ζωή και τη ελευθερία του θα απειλούνταν εξαιτίας της φυλής, της θρησκείας, της εθνικότητας, της κοινωνικής του καταγωγής ή των πολιτικών του πεποιθήσεων».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΜΚΟ υποστηρίζει πως οι διασωθέντες προέρχονται από διάφορες αφρικανικές χώρες.