Πέρασε από τη Βουλή της ΠΓΔΜ η συμφωνία για το όνομα

Πέρασε από τη Βουλή της ΠΓΔΜ η συμφωνία για το όνομα

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ

Πέρασε τελικά από τη Βουλή της ΠΓΔΜ η συμφωνία Σκοπίων και Ελλάδας για την μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε σε ειδική συνεδρίαση την συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση της διαφοράς του ονοματολογικού.

Τη συμφωνία υπερψήφισαν 69 βουλευτές σε σύνολο 120 βουλευτών ενώ οι βουλευτές της δεξιάς αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ καθώς είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, παραδέχτηκε, σύμφωνα με το πρακτορείο IBNA, ότι «δεν είναι η ιδανική λύση» αλλά είπε πως είναι σημαντικό επίτευγμα ότι Αθήνα και Σκόπια κατέληξαν σε συμφωνία. Τόσο ο Ντιμιτρόφ όσο και ο πρωθυπουργός Ζάεφ επανέλαβαν πως αυτή η συμφωνία είναι το κλειδί για ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η πρόταση για το όνομα θα τεθεί τώρα σε δημοψήφισμα ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να την υπογράψει ο πρόεδρος Γκ. Ιβανόφ. Ο Ιβανόφ, πάντως, έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τη συμφωνία.

Στη συνέχεια, το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά με πλειοψηφία δύο τρίτων. Προς το παρόν η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει αυτή την πλειοψηφία.

«Έχουμε μια συμφωνία που καθορίζει με σαφήνεια την ταυτότητά μας, τη μακεδονική γλώσσα μας για πάντα» είπε ο Ζάεφ καλώντας τους βουλευτές να την υπερψηφίσουν. «Με αυτή τη λύση όχι μόνο κερδίσαμε άλλον έναν φίλο και στρατηγικό εταίρο (...) αλλά (επίσης) ανοίξαμε τις πύλες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», πρόσθεσε.