«Να μην επιτραπεί σε κανέναν να κόψει το δρόμο της "Μακεδονίας" προς την Ευρώπη»
Όλο και πιο θερμό γίνεται το πολιτικό σκηνικό στην πΓΔΜ με την κόντρα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον πρόεδρο της χώρας Γκεόρκι Ιβανόφ να οδηγείται στα άκρα.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα τονίζοντας ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο λαός και αναφερόμενος στον Ιβανόφ είπε: «Να μην επιτραπεί σε κανέναν να κόψει το δρόμο της "Μακεδονίας" προς την Ευρώπη».
Ο Ζάεφ εξέφρασε την επιθυμία του η Βουλή σήμερα να εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία τη συμφωνία και είπε ότι: «Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να μην ακυρωθεί η απόφαση του Κοινοβουλίου χρησιμοποιώντας το βέτο».
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πρόσθεσε μιλώντας στο Κανάλι 5 ότι πιστεύει πως οι πολίτες της χώρας του θα επιλέξουν σοφά και πως η μεγάλη πλειοψηφία θα στηρίξει τις προοπτικές που ανοίγονται για την πΓΔΜ μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα.
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό, που σημαίνει ότι αν η πλειοψηφία πει ότι η συμφωνία πρέπει να ισχύσει τότε η συμφωνία θα ισχύσει αλλά αν η πλειοψηφία εκφραστεί διαφορετικά τότε η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί» είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, ο Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Ιβανόφ δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.
Όσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας ο Ζάεφ το χαρακτήρισε «μεγάλο κέρδος» για τη χώρα του καθώς θα είναι αναγνωρισμένη ως μια χώρα του «μακεδονικού λαού που μιλάει τη μακεδονική γλώσσα».
«Με τη συμφωνία», υπογράμμισε «έχουμε επιτέλους μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε επιτέλους μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο «μακεδονικό» έθνος με μια αναγνωρισμένη «μακεδονική» γλώσσα.
Επιτέλους μπορούμε να βγούμε στην επιφάνεια και να είμαστε μια φυσιολογική χώρα, οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν για τις προοπτικές εδώ στη «Μακεδονία», μπορούμε να παρέχουμε ένα μέλλον στα παιδιά μας και στα παιδιά των μελλοντικών γενεών. Πιστεύω σ’ αυτή τη συμφωνία, γνωρίζω ότι δεν είναι και τόσο εύκολο γιατί θα έχουμε συνταγματική αλλαγή του ονόματος και είναι ξεκάθαρο αυτό, αλλά σε τελική ανάλυση είναι γεγονός ότι εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα μας αναγνωρίζει ως λαό, αναγνωρίζει τη γλώσσα μας, έχουμε έναν «μακεδονικό» λαό, μια «μακεδονική» γλώσσα. Επιτέλους υλοποιείται η μακραίωνη φιλοδοξία των προγόνων μας να έχουμε μια δική μας χώρα, αναγνωρισμένη από όλους», είπε.