Τα επόμενα «εμπόδια» για την εφαρμογή του «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»
Επικύρωσε την παραπομπή της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, για μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το κοινοβούλιο της γείτονος χώρας, η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Επιτροπή να εγκρίνει και το κείμενο εντός της ημέρας και να το παραπέμψει στη Νομοθετική Επιτροπή, η οποία και θα το αναπέμψει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου προς επικύρωση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA.
Με 69 ψήφους υπέρ, 40 κατά και έναν απόντα (σε σύνολο 120 βουλευτών) πέρασε από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής της ΠΓΔΜ η συμφωνία με την Ελλάδα, την οποία υπέγραψαν την Κυριακή στις Πρέσπες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, αλλά και του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Πρώτος το λόγο πήρε ο σκοπιανός ΥΠΕΞ, ο οποίος επιχειρηματολόγησε της υπερψήφισης της συμφωνίας, ενώ τόνισε ότι πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες του επείγοντος, ούτως ώστε να υποβληθεί η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ. «Είναι απαραίτητο να ψηφιστεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, είπε ο Νικολά Ντιμιτρόφ εν μέσω αποδοκιμασιών με τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να φωνάζουν «προδότη» και «ντροπή».
Ωστόσο, το κείμενο έχει ακόμη να ξεπεράσει σειρά εμποδίων μέχρι να τεθεί σε ισχύ.
Μετά την έγκριση της επιτροπής, επόμενο βήμα της συμφωνίας είναι να περάσει από την ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ, όπου πρέπει να υπερψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή.
Σε περίπτωση που «περάσει» από την ολομέλεια της βουλής, η συμφωνία θα σταλεί στον πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκι Ιβανόφ, για υπογραφή (εντός επτά ημερών).
Θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα, η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου δεν έχει καθορισθεί, πριν από μία συνταγματική αναθεώρηση που θα πρέπει εκ νέου να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία των δύο τρίτων.
Τα Σκόπια σε αντάλλαγμα ελπίζουν να εξασφαλίσουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στο τέλος του Ιουνίου και μία πρόσκληση για ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία.
Κατά τη διάρκεια σύντομης συνεδρίασης, η πραγματοποίηση της οποίας ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί, 69 από τους 120 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας που επιδιώκει να τερματίσει την 27χρονη διπλωματική διένεξη με την Ελλάδα, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας το 1991.
Οι βουλευτές της εθνικιστικής δεξιάς (VMRO-DPMNE) απουσίαζαν από την ψηφοφορία. Η δεξιά έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει «την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας» της πΓΔ της Μακεδονίας.