Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ – Κόντε στο Βερολίνο για το προσφυγικό

Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ – Κόντε στο Βερολίνο για το προσφυγικό

Ο Ιταλός πρωθυπουργός θα ζητήσει την αναθεώρηση της «συνθήκης του Δουβλίνου» για μια πιο αποτελεσματική κατανομή των προσφύγων

Εν μέσω της ενδοκυβερνητικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Γερμανία, ο κλοιός φαίνεται να σφίγγει ακόμη περισσότερο για τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, αφού απόψε έχει να αντιμετωπίσει και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε. Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να τεθεί και πάλι το προσφυγικό, με τον Ιταλό πρωθυπουργό να ζητά ακόμη και αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται στο Βερολίνο στις 8 ώρα Ελλάδας. Στις «αποσκευές» του, εκτός της αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνου θα έχει προτάσεις για αύξηση των χρηματοδοτήσεων για την Αφρική με την έγκριση ενός νέου Σχεδίου Μάρσαλ και με σημείο αναφοράς την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, η οποία προβλέπει συνολική οικονομική στήριξη έξι δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση Κόντε στοχεύει να συζητηθεί το θέμα στην ευρωπαϊκή σύνοδο σε δέκα ημέρες και να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις. Διαφορετικά δεν αποκλείεται η Ιταλία να προσφύγει και σε άσκηση βέτο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Ιταλός πρωθυπουργός και καθηγητής Νομικής θα ζητήσει την αναθεώρηση της «συνθήκης του Δουβλίνου» για μια πιο αποτελεσματική κατανομή των προσφύγων χωρίς την υποχρέωση να παραμένουν στη χώρα πρώτης εισόδου.

Στην συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο αναμένεται επίσης να διαπιστωθεί πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι η πρόταση να γίνουν κέντρα ταυτοποίησης μεταναστών, εκτός Ευρώπης.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων θεωρεί ότι Γερμανία και Γαλλία πρέπει να βρουν μαζί με την Ιταλία κάποιο συμβιβασμό στοχεύοντας και στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης με μια κοινή προσπάθεια. Κάτι που το Βερολίνο, δείχνει να έχει ήδη δεχθεί.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι άλλωστε ξέρει ότι θα πρέπει τελικά να βρεθεί μια μέση λύση. Αλλά συνεχίζει να ανεβάζει τους τόνους για να πετύχει ό,τι περισσότερο μπορεί, επισημαίνει η Deutsche Welle.

Πολλοί σχολιαστές πάντως διερωτώνται στην Ρώμη τι θα γίνει με τις χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ -και ιδίως με την Ουγγαρία- με τις οποίες ο Σαλβίνι συνεχίζει να διατηρεί στενές σχέσεις, έστω και αν απορρίπτουν οποιαδήποτε λύση, η οποία απαιτεί την ουσιαστική εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης προς την μεσογειακή Ευρώπη.