Μια νίκη του Μπασάρ-αλ Ασαντ στη Συρία μπορεί να είναι "το καλύτερο από τα τρία φρικιαστικά σενάρια, από τα οποία κανένα δεν προβλέπει τη νίκη των ανταρτών της αντιπολίτευσης, δήλωσε στην Ουάσινγκτον ο πρώην διευθυντής της CIA Μάικ Χέιντεν.
Σε παρέμβασή του χθες από το βήμα του 7ου ετήσιου συνεδρίου για την τρομοκρατία που διοργάνωσε το κέντρο έρευνας Jamestown Foundation, ο Χέιντεν ο οποίος ηγήθηκε της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ από το 2006 έως το 2009, δήλωσε ότι πιστεύει πως υπάρχουν τρεις πιθανές εκδοχές για την εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία, διευκρινίζοντας ότι όλα είναι "απίστευτα φρικιαστικά".
Αναφέροντας μία από τις τρεις εκδοχές, σύμφωνα με την οποία "νικά ο Ασαντ", ο Χέιντεν δήλωσε: "Οφείλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή, όσο φοβερό κι αν φαίνεται, τείνω να πιστεύω ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη επιλογή από τις τρεις φρικιαστικές πιθανές εκβάσεις της σύγκρουσης. Η κατάσταση γίνεται κάθε λεπτό που περνά όλο και πιο φρικτή".
Ωστόσο ο Χέιντεν εκτίμησε ότι σήμερα η πιο πιθανή έκβαση είναι η χώρα να οδηγηθεί προς διάλυση, μεταξύ των αντίπαλων φατριών. "Αυτό σημαίνει επίσης το τέλος των (συνόρων που χαράχτηκαν το 1916 βάσει των γαλλο-βρετανικών) συμφωνιών Σάικς-Πικό. Αυτό ενδεχομένως οδηγήσει στη διάλυση των κρατών που δημιουργήθηκαν τεχνικά στην περιοχή μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο".
"Φοβάμαι πολύ τη διάλυση του συριακού κράτους. Αυτή μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ακυβέρνητη ζώνη, στο σταυροδρόμι των πολιτισμών", τόνισε. Όλα τα κράτη της περιοχής θα πληγούν, κυρίως ο Λίβανος, η Ιορδανία και το Ιράκ, τόνισε.
"Σύμφωνα με τις περιγραφές, η κυρίαρχη εκδοχή αυτού που συμβαίνει τούτη τη στιγμή στη Συρία είναι η ανάληψη του ελέγχου από τους σουνίτες φονταμενταλιστές ενός σημαντικού γεωγραφικού τμήματος της Μέσης Ανατολής. Αυτό σημαίνει τη διάλυση του συριακού κράτους και του Λεβάντε όπως το γνωρίζουμε".
Ο Χέιντεν διευκρίνισε ότι ένα άλλο σενάριο είναι η επ΄αόριστον συνέχιση των μαχών, με "φανατικούς σουνίτες να πολεμούν φανατικούς σιίτες και αντίστροφα. Το ηθικό και ανθρώπινο κόστος της εκδοχής αυτής είναι απολύτως απαγορευτικό".
"Δεν μπορώ να φανταστώ πιο φοβερό σενάριο από αυτό που εκτυλίσσεται σήμερα στη Συρία", πρόσθεσε ο Μάικ Χέιντεν ο οποίος ηγήθηκε επίσης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) των ΗΠΑ από το 1999 έως το 2005.