Αναβρασμός επικρατεί από την άρνηση της Ρώμης αλλά και της Βαλέτας να υποδεχτούν πάνω από 700 μετανάστες που αφέθηκαν να πλέουν μεσοπέλαγα
Στην Βαλένθια της Ισπανίας θα καταπλεύσει τελικά το πλοίο φάντασμα Aquarius, στο οποίο επιβαίνουν 629 μετανάστες, πάνω από 120 εκ των οποίων είναι παιδιά και έφηβοι, μετά την άρνηση Ιταλίας και Μάλτας να τους αφήσουν να αποβιβαστούν.
Το πλοίο Aquarius περισυνέλεξε τους μετανάστες, στους οποίους περιλαμβάνονται 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 παιδιά μικρότερης ηλικίας και επτά έγκυες, από λαστιχένιες λέμβους ανοικτά των ακτών της Λιβύης στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από μία εβδομάδα, έδωσε οδηγίες προκειμένου το πλοίο να γίνει δεκτό στην ανατολική Ισπανία.
«Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή και να προσφέρουμε ένα ασφαλές λιμάνι στους ανθρώπους αυτούς, προκειμένου να συμμορφωθούμε με τις υποχρεώσεις μας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Σάντσεθ.
Μάλτα και Ιταλία έκλεισαν τα λιμάνια τους για μετανάστες
Αναβρασμός επικρατεί από την άρνηση της Ιταλίας να επιτρέψει σε πλοία ανθρωπιστικής οργάνωσης, στα οποία επιβαίνουν περισσότεροι από 700 μετανάστες να αγκυροβολήσει στα λιμάνια της.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, η Ρώμη κρατά τα λιμάνια κλειστά.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι επανάλαβε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει την είσοδο στα λιμάνια της ούτε σε άλλα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες και την ίδια απόφαση έχει πάρει και η Μάλτα.
Εκτός από το πλοίο Aquarius, ο Ματέο Σαλβίνι, με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρθηκε και στο πλοίο See Watch 3.
«Σήμερα και το πλοίο See Watch 3, μιας γερμανικής ΜΚΟ και με σημαία Ολλανδίας, βρίσκεται στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, εν αναμονή να επιβιβάσει, για πολλοστή φορά μετανάστες, για να τους φέρει στην Ιταλία. Η Ιταλία σταμάτησε να σκύβει το κεφάλι και να υπακούει. Αυτή την φορά υπάρχει κάποιος που λέει όχι. Κλείνουμε τα λιμάνια», έγραψε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.
Η Μάλτα από την πλευρά της αρνήθηκε να δεχθεί το πλοίο, λέγοντας ότι είναι ευθύνη της Ιταλίας καθώς η διάσωση έγινε υπό την επίβλεψη της ιταλικής ακτοφυλακής. Η νησιωτική χώρα λέει πως ήδη δέχεται, αναλογικά, περισσότερους πρόσφυγες από την Ιταλία.