O POTUS ενδιαφέρεται περισσότερο για την συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και όχι για συζητήσεις με τους παλιούς συμμάχους των ΗΠΑ
Η σύνοδος κορυφής της G7 ολοκληρώνεται σήμερα στον Καναδά με ύστατες προσπάθειες για να σωθούν τα προσχήματα και να μειωθούν τα ρήγματα που άνοιξε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα έχει ήδη στο μυαλό του την προσεχή συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Μέχρι το τέλος, οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας θα προσπαθήσουν να εκπονήσουν μια κοινή ανακοίνωση που να κλείνει τις διήμερες συζητήσεις στη Λα Μαλμπέ, στο Κεμπέκ (ανατολικός Καναδάς).
Το κύριο επίμαχο ζήτημα είναι προφανώς το εμπόριο, καθώς η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ισχύος των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει την Τρίτη ραντεβού με τον Κιμ Γιονγκ Ούν στη Σιγκαπούρη. Ο Ντόναλντ Τραμπ ουδέποτε έκρυψε ότι αυτή η ιστορική σύνοδος κορυφής για την «αποπυρηνικοποίηση» της Βόρειας Κορέας τον ενδιαφέρει πολύ περισσότερο απ' ό,τι οι συζητήσεις με τους παλιούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών. Έτσι, αν και ήταν ο τελευταίος που έφθασε στο Κεμπέκ το πρωί της Παρασκευής και θα είναι ο πρώτος που θα φύγει σήμερα έπειτα από μόλις 24 ώρες.
Είναι δύσκολο πάντως σ' αυτές τις συνθήκες να φανταστεί κανείς μια «κοινή ανακοίνωση» όπως την θέλει η παράδοση των συναντήσεων της G7, που να απαριθμεί τις καλές προθέσεις των ισχυρών αυτού του κόσμου στην οικονομία, τη διπλωματία και το περιβάλλον.
Ανακοινωθέν ή έστω κάτι που να μοιάζει...
Αν ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως πιστεύει ότι θα εκδοθεί μια τέτοια ανακοίνωση, μέλη αντιπροσωπειών κάνουν μάλλον λόγο για κάποιον συμβιβασμό.
Αυτός θα μπορούσε συγκεκριμένα να πάρει τη μορφή ενός κειμένου που θα υπογραφεί από τους επτά και σε ορισμένα σημεία θα είναι συναινετικό, ενώ θα επιφυλάσσει ορισμένες χωριστές παραγράφους στη διαφωνούσα άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών στα πιο ευαίσθητα σημεία: το εμπόριο, αλλά επίσης τις συμφωνίες με το Ιράν και για το κλίμα, στις οποίες βρόντηξε την πόρτα ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ένα άλλο σενάριο θα ήταν να εκδοθεί μια «δήλωση» υπογραμμένη μόνο από την καναδική προεδρία της G7 που να διαπιστώνει τις διαφωνίες.
Η γερμανίδα καγκελάριος επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα όσον αφορά το εμπόριο προτείνοντας, σύμφωνα με μια γαλλική πηγή, να ανοίξει ένας διμερής διάλογος ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, «ώστε να προληφθεί οποιαδήποτε άλλη κρίση σε τομέα άλλον από τον χάλυβα και το αλουμίνιο», που δεν έχουν μεγάλο βάρος στις διατλαντικές ανταλλαγές.
Το Βερολίνο φοβάται περισσότερο απ' όλα μια αμερικανική επίθεση εναντίον της ισχυρής γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Είτε υπάρξει τελική ανακοίνωση είτε όχι, η G7 θα πραγματοποιήσει σήμερα διάφορες συνόδους εργασίας, για παράδειγμα σχετικά με το κλίμα, πριν η σύνοδος ολοκληρωθεί το απόγευμα με τις συνεντεύξεις Τύπου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.