Η Αυστρία, μια χώρα 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά περίπου 600.000 μουσουλμάνους
Η Τουρκία επέκρινε σήμερα ως «ισλαμοφοβικό» και «ρατσιστικό» μέτρο την απόφαση της Αυστρίας να ξεκινήσει εκστρατεία για να καταπολεμήσει «το πολιτικό ισλάμ», στο πλαίσιο της οποίας ενδέχεται να απελαθούν έως και 60 ιμάμηδες και πρόκειται να κλείσουν επτά τεμένη που χρηματοδοτούνται από την Άγκυρα.
«Το κλείσιμο από την Αυστρία επτά τεμενών και η απέλαση ιμάμηδων είναι αποτέλεσμα του λαϊκιστικού, ισλαμοφοβικού, ρατσιστικού κύματος διακρίσεων σε αυτή τη χώρα», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά μια επιχείρηση κατά του «πολιτικού ισλάμ» στη χώρα.
Τα σχέδια της αυστριακής κυβέρνησης παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία εκτός από τον Κουρτς παρόντες ήταν και ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και ο υπουργός Εσωτερικών Κικλ.
Έως και 60 ιμάμηδες που συνδέονται με την Τουρκία και οι οικογένειές τους, δηλαδή 150 άτομα συνολικά, ενδέχεται να απελαθούν από την Αυστρία, εξήγησε από την πλευρά του ο Κικλ.
Σε κάποιες περιπτώσεις η διαδικασία απέλασης ιμάμηδων που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει, διευκρίνισε ο ίδιος, που είναι μέλος του ακροδεξιού κόμματος FPO.
«Οι παράλληλες κοινωνίες του πολιτικού ισλάμ και οι τάσεις ριζοσπαστικοποίησης δεν έχουν θέση στη χώρα μας», τόνισε από την πλευρά του ο Κουρτς, ενώ ο Στράχε υπογράμμισε ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή».
Η απόφαση, διευκρίνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, συνδέεται με την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη αναπαράσταση από παιδιά ντυμένα με στρατιωτικές στολές μιας μάχης της οθωμανικής ιστορίας σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βιέννης, που συνδέεται με την τουρκική κοινότητα.
Φωτογραφίες από την αναπαράσταση της μάχης της Καλλίπολης, στην οποία συμμετείχαν παιδιά σε ένα τέμενος, δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του μήνα από το κεντροαριστερό περιοδικό Falter και προκάλεσαν αντιδράσεις από τους Αυστριακούς πολιτικούς.
Στις φωτογραφίες φαίνονται νεαρά αγόρια ντυμένα με στολή παραλλαγής να περπατούν σε παράταξη, να χαιρετούν στρατιωτικά και να κρατούν τουρκικές σημαίες μπροστά από ένα πλήθος άλλων παιδιών.
Σε μια άλλη φωτογραφία κάποια παιδιά φαίνονται να κείτονται στο έδαφος προσποιούμενα τα θύματα της μάχης, με τα σώματά τους καλυμμένα από την τουρκική σημαία.
«Αυτό που συνέβη εκεί (…) δεν έχει θέση στην Αυστρία. Η κυβέρνηση θα επιδείξει μηδενική ανοχή», είχε προειδοποιήσει τότε ο Κουρτς, δεσμευόμενος ότι θα υπάρξει «σθεναρή» αντίδραση.
Το εν λόγω τέμενος διαχειρίζεται η Ισλαμική, Τουρκική Ένωση της Αυστρίας (Atib), που συνδέεται άμεσα με την Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων (Diyanet).
H Atib είχε χαρακτηρίσει την αναπαράσταση «ιδιαίτερα λυπηρή», ενώ σε ανακοίνωσή της είχε επισημάνει ότι παρενέβη στους υπεύθυνους του τεμένους προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο και ζήτησε την αποπομπή του επικεφαλής του.
Η Αυστρία, μια χώρα 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά περίπου 600.000 μουσουλμάνους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Τούρκοι ή τουρκικής καταγωγής.