Το περιοδικό αναλύει γιατί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ περιορίζεται σε φραστικές επιθέσεις στον Σέσιονς
Ο Πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να επιτίθεται φραστικά στον υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του Τζεφ Σέσιονς, καθώς γνωρίζει, ότι σε περίπτωση που τον απαλλάξει από τα καθήκοντα του, οι νομικοί και πολιτικοί εχθροί του θα πολλαπλασιαστούν, σχολιάζει το περιοδικό Politico.
Ο Τραμπ τον χαρακτηρίζει ως «καταπονημένο» και πολιτικά «αδύναμο». «Από την άλλη μεριά, είναι όμως ο Σέσιονς που έχει την πραγματική πολιτική δυναμική στις μεταξύ τους σχέσεις» επισημαίνει το περιοδικό. Σύμβουλοι και στελέχη του Λευκού Οίκου έχουν προειδοποιήσει τον Τραμπ, για τις συνέπειες που θα έχει το ενδεχόμενο μιας απόλυσης του Σέσιονς, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι σύμβουλοι του Τραμπ ανησυχούν, ότι εάν ο Σέσιονς απολυθεί, είναι ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε ένα «εν δυνάμει όπλο» κατά του Τραμπ για την έρευνα που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ κι αναφορικά με το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ.
Από την πλευρά της, η Γερουσία που βρίσκεται υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων με μικρή πλειοψηφία, έχει ξεκαθαρίσει, ότι δεν θα εγκρίνει τον διορισμό ενός άλλου υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει για μήνες ασκήσει δημόσια κριτική στον υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς αμφιβάλλει για το πόσο έμπιστος του είναι. Μέσα στην εβδομάδα και σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter, ο Τραμπ ευχήθηκε, να είχε επιλέξει κάποιον άλλον για την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σε ιδιωτικές συζητήσεις, ο Αμερικανός Πρόεδρος επικρίνει τον Σέσιονς για την απόφασή του να αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα για την Ρωσία και την υπόθεση της εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές του 2016, που διεξάγει ο Μάλερ. Ωστόσο, μία ενδεχόμενη απόλυση του Σέσιονς από τον Τραμπ θα ενίσχυε την επιχειρηματολογία του Μάλερ, για το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Τραμπ να προσπάθησε να παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης.
Ο Τραμπ γνωρίζει ότι ο Σέσιονς ενδέχεται να έχει το πάνω χέρι, σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ ενδέχεται για τον λόγο αυτό, να έχει επιλέξει την τακτική των δημόσιων φραστικών επιθέσεων κατά του Σέσιονς, χωρίς να προχωρεί στην απόλυσή του. «Ο ίδιος έχει ουσιαστικό κίνητρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άντριου ΜακΚάρθι, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας που υποστηρίζει, ότι ο διορισμός του Μάλερ, χωρίς να έχει προσδιοριστεί η φύση του εγκλήματος που έχει διαπραχθεί για να ερευνηθεί, παραβίασε τους κανονισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Οτιδήποτε πράττει ο Τραμπ στο πλαίσιο προσωπικών κινήσεων, ακόμη κι αν περιστασιακά ακουμπάει στην αναφερόμενη έρευνα, έχει τον χαρακτήρα μιας «νάρκης» για τον Πρόεδρο, πρόσθεσε ο ΜακΚάρθι. Οι πολιτικοί σύμμαχοι του Τραμπ και οι δικηγόροι του, συμφωνούν ότι η απόλυση του υπουργού Δικαιοσύνης εντάσσεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Προέδρου, που ηγείται της αμερικανικής κυβέρνησης κι άρα της εκτελεστικής εξουσίας στις ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως συνέβη στην περίπτωση του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον (1973) η απόφαση της απόλυσης του ειδικού εισαγγελέα Άρχιμπαλντ Κοξ που χειρίζονταν την υπόθεση (Watergate), προκάλεσε ένα κύμα παραιτήσεων και απολύσεων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που είναι γνωστές ως «Η Θυσία της Νύχτας του Σαββάτου».
Έτσι, μία απόφαση του Τραμπ για την απόλυση του Σέσιονς θα μπορούσε να προκαλέσει υποψίες σχετικά με τα κίνητρα του Αμερικανού προέδρου. «Ο ίδιος προσπάθησε να πείσει τον Σέσιονς, να ανακαλέσει την αυτοεξαίρεσή του. Σκεφτείτε πόσο χειρότερο θα είναι, αν τον απολύσει, επειδή ακριβώς δεν ανακάλεσε την αυτοεξαίρεσή του», είπε ένας Ρεπουμπλικάνος δικηγόρος που βρίσκεται κοντά στον Λευκό Οίκο. «Θα επιδεινώσει τα προβλήματά του εάν τον απολύσει», πρόσθεσε ο ίδιος. Άλλοι ωστόσο υποστηρίζουν, ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει, επειδή το αίτημα του Τραμπ για την ανάληψη του ελέγχου της έρευνας για την Ρωσία από τον Σέσιονς, έχει περισσότερο να κάνει με την προσπάθεια εμπλοκής του Τραμπ στην έρευνα, προκαλώντας τις ίδιες εντυπώσεις, που θα προκαλούσε και μία ενδεχόμενη απόλυση του Σέσιονς.
Πέρα από το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, οι προσπάθειες του Τραμπ να πείσει τον Σέσιονς, προκειμένου να έχει τον έλεγχο της έρευνας για την Ρωσία, αποτελούν ήδη ένα πεδίο διερεύνησης για την έρευνα που διεξάγει ο Μάλερ. Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, ο Μάλερ θέλει να ρωτήσει τον Πρόεδρο Τραμπ για την απόφαση του Σέσιονς να αυτεξαιρεθεί από την έρευνα, αλλά και για τις προσπάθειες που έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος, προκειμένου ο υπουργός Δικαιοσύνης ν’ αλλάξει γνώμη.
Ο Σέσιονς έλαβε την απόφαση της αυτοεξαίρεσης του από την έρευνα για την Ρωσία, μετά την δημοσιοποίηση αναφορών ότι συναντήθηκε δύο φορές το 2016 με τον (τότε) πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ. Ο ίδιος, είχε δηλώσει στην διάρκεια της ακρόασης για την επικύρωση του διορισμού του από την Γερουσία, ότι δεν είχε επαφές και επικοινωνίες με Ρώσους αξιωματούχους κατά το χρονικό διάστημα που ήταν σύμβουλος στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστηρίζει, ότι δεν έχει διαπράξει κάποια παράνομη πράξη. Μερικοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ αισθάνονται συμπάθεια για τον Σέσιονς, ενώ περιγράφουν τις συχνές επιθέσεις που δέχεται από τον πρόεδρο Τραμπ, ως προσωπικά επώδυνες για τον ίδιο.