Συμφωνία Λέγκας και Πέντε Αστέρων για κυβέρνηση στην Ιταλία

Συμφωνία Λέγκας και Πέντε Αστέρων για κυβέρνηση στην Ιταλία

Η πρώτη που αντέδρασε στην είδηση σχηματισμού κυβέρνησης, μετά από εβδομάδες αβεβαιότητας, ήταν η καγκελάριος της Γερμανίας

Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρωθυπουργός θα είναι ο Τζουζέπε Κόντε, ενώ αντιπρόεδροι της κυβέρνησης θα αναλάβουν οι Ματτέο Σαλβίνι (Λέγκα) και Λουίτζι Ντι Μάιο (5 Αστέρια).

Ο Τζουζέπε Κόντε, που έχει προταθεί για την πρωθυπουργία από τη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, μετέβη απόψε στο προεδρικό μέγαρο για να παρουσιάσει στον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα την οριστική λίστα των υπουργών της κυβέρνησής του.

«Θα εργασθούμε εντατικά για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που περιέχονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο και για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Ιταλών», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.

Η κυβέρνηση θα ορκισθεί αύριο το απόγευμα στις 4 ώρα Ιταλίας.

Τα Πέντε Αστέρια αναλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, το σημαντικό υπουργείο Δικαιοσύνης, και η Λέγκα, με τον γραμματέα της, εκείνο των Εσωτερικών.

Υπήρξε επίσης συμφωνία για τον Πάολο Σαβόνα, ο οποίος δεν θα είναι ο υπουργός Οικονομίας αλλά θα αναλάβει τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, το Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο καθηγητής Τζιοβάνι Τρία και ο Έντσο Μιλανέζι το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, στην νέα κυβέρνηση θα υπάρχει υπουργείο για την Κάτω Ιταλία, και για την οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η άκρα δεξιά με τα Αδέλφια της Ιταλίας, δεν έχει παρουσία στην κυβέρνηση, αλλά προτίθεται να τη στηρίξει στο κοινοβούλιο. 

Η πρώτη που αντέδρασε στην είδηση σχηματισμού κυβέρνησης, μετά από εβδομάδες αβεβαιότητας, ήταν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία διαβεβαίωσε από την Πορτογαλία ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα ιταλική κυβέρνηση.