«Ο Βορράς είναι ο επόμενος»
Νέα αποδοκιμασία αποτελεί το δυνατό «ναι» της Ιρλανδίας στο δικαίωμα στην άμβλωση, για την καθολική εκκλησία, που διέθετε κάποτε εξαιρετικά ισχυρή επιρροή στην χώρα, ενώ παράλληλα αποτελεί καταλύτη για τις εξελίξεις στην Βόρεια Ιρλανδία, όπου αυξάνονται οι πιέσεις για την κατάργηση της δικής της εξαιρετικά περιοριστικής νομοθεσίας για την άμβλωση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Ιρλανδοί ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία την κατάργηση της 8ης τροπολογίας (1983) του ιρλανδικού Συντάγματος και την φιλελευθεροποίηση της νομοθεσίας για την άμβλωση, προκαλώντας έναν νέο κοινωνικό, πολιτισμικό σεισμό στην χώρα των 4,7 εκατομμυρίων κατοίκων, τρία χρόνια μετά την νομιμοποίηση του γάμου των ομοφύλων.
Κάνοντας λόγο για μία αθόρυβη επανάσταση, η ιρλανδική κυβέρνηση θα φέρει σύντομα ενώπιον του κοινοβουλίου νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την άμβλωση κατά τους 12 πρώτους μήνες της κύησης και μέχρι και τις πρώτες 24 εβδομάδες για λόγους υγείας.
Τα αποτελέσματα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος αναβίωσαν την ελπίδα της φιλελευθεροποίησης της άμβλωσης και στην γειτονική βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου αντίθετα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, η άμβλωση επιτρέπεται μόνο εάν η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο. Σε κάθε άλλη περίπτωση η ποινή που προβλέπεται για την παραβίαση της νομοθεσίας που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα είναι ισόβια κάθειρξη.
«Ανώμαλη κατάσταση»
Ανάμεσα στο πλήθος που συγκεντρώθηκε για να γιορτάσει χθες το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο κάστρο του Δουβλίνου βρίσκονταν και πολλοί Βορειοϊρλανδοί. Οι ηγέτιδες του Sinn Fein στην Ιρλανδία Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ και στην Βόρεια Ιρλανδία Μισέλ Ο'Νιλ κρατούσαν ένα πλακάτ που έγραφε «Ο Βορράς είναι ο επόμενος».
«Θεωρούμε ότι αυτό είναι εφαλτήριο για το κίνημα στην Βόρεια Ιρλανδία. Είναι ένας τόπος πολύ μικρός, δεν είμαστε πολλοί και τώρα μπορούμε να φωνάξουμε δυνατά», δήλωσε η 26χρονη Σάρα.
Μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, η πίεση άρχισε να αυξάνεται για την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι για την εισαγωγή μίας μεταρρύθμισης στην βρετανική επαρχία που στερείται τοπικής κυβέρνησης, η οποία θα ήταν αρμόδια για το θέμα, από τις αρχές του 2017.
«Μία ιστορική ημέρα για την Ιρλανδία και ελπίζω για την Βόρεια Ιρλανδία», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η βρετανίδα υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και υφυπουργός αρμόδια για τις Γυναίκες και τη Ισότητα Πένι Μόρντοντ. «Η ελπίδα αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί», έγραψε, εκφράζοντας την άποψη και πολλών άλλων μελών του βρετανικού κοινοβουλίου, τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης.
«Η κατάσταση στην Βόρεια Ιρλανδία είναι σήμερα εξαιρετικά ανώμαλη και πρέπει να ληφθούν μέτρα. Η Τερέζα Μέι δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή στο θέμα αυτό», δήλωσε ο Βίνς Κέιμπλ, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
Το Sinn Fein και οι εθνικιστές του SDLP, που απευθύνονται στους καθολικούς της Βόρειας Ιρλανδίας τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης της άμβλωσης. Ομως δεν υπάρχει προοπτική γρήγορων εξελίξεων στο θέμα: η Τερέζα Μέι δεν θα ήθελε να δυσαρεστήσει το συντηρητικό, προτεσταντικό, ενωτικό κόμμα DUP από το οποίο εξαρτάται η κυβερνητική της πλειοψηφία.
«Ρήξη»
Στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία είναι ακόμη κατάπληκτη από την συντριπτική επικράτηση του «ναι», το αποτέλεσμα θεωρείται έκφραση δυσαρέσκειας προς την καθολική εκκλησία, η επιρροή της οποίας στην ιρλανδική κοινωνία αμβλύνθηκε κάπως τα τελευταία χρόνια. Η καθολική εκκλησία στην Ιρλανδία έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας της οικονομικής και της κοινωνικής αναταραχής, τις υποθέσεις παιδοφιλίας και κακοποίησης στα εκκλησιαστικά ιδρύματα.
«Στα νιάτα μου δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε προφυλακτικά, να είμαστε ομοφυλόφιλοι, να χωρίσουμε, ούτε καν να δούμε το «Η Ζωή του Μπράιαν» (των Μόντι Πάιθον), έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος της ιρλανδικής έκδοσης των Times Τζέισον Ο'Μαχόνι. «Τώρα, είμαστε μία από τις πιο φιλελεύθερες χώρες του κόσμου. Απίστευτο».
«Η ψευδαίσθηση μίας συντηρητικής και δογματικά καθολικής Ιρλανδίας έγινε θρύψαλα», έγραψε η εφημερίδα Irish Times.
«Αυτό που συνέβη κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος είναι κατακλυσμιαίο, αλλά πιο κατακλυσμιαίο ακόμα ήταν η συνειδητοποίηση ότι αυτή η ψήφος μάλλον αντανακλά την αλλαγή παρά την ξεκινά. Η δύναμή μας δεν βρίσκεται στο παρελθόν μας , αλλά στο μέλλον μας».