Μέσα σε αυτό κλίμα αμοιβαίας... αβεβαιότητας, ο Σεργκέι Λαβρόφ σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα, πριν από τις 12 Ιουνίου
Σε ένδειξη καλής θέλησης και στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, η Βόρεια Κορέα ανατίναξε τις σήραγγες που χρησιμοποιήθηκαν στις 6 πυρηνικές δοκιμές της, όπως μετέδωσαν τα νοτιοκορετικά μέσα ενημέρωση.
Οι αρχές της Σεούλ δήλωσαν ότι η καταστροφή του πεδίου υπόγειων πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας είναι το πρώτο βήμα για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.
Ειδικοί εξηγούν ότι το πεδίο των πυρηνικών δοκιμών δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί μετά από έξι πυρηνικές δόκιμες και κατά συνέπεια δεν ήταν χρήσιμο, ενώ μπορεί εύκολα να ξανακατασκευασθεί σε περίπτωση ανάγκης.
Αλλοι παρατηρούν ότι η Βόρεια Κορέα δέχθηκε να καταστρέψει το πεδίο χωρίς να θέσει όρους ή να ζητήσει ανταλλάγματα από την Ουάσινγκτον, πράγμα που σημαίνει ότι οι προθέσεις του καθεστώτος για αλλαγή είναι σοβαρές.
Η κίνηση αυτή έρχεται από την Πιονγκγιάνγκ λίγες μέρες πριν την απόφαση της πολυαναμένομης συνόδου με τον Ντόναλντ Τραμπ και ενώ οι δύο χώρες «πετάνε το μπαλάκι» η μία στην άλλη.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στη Σιγκαπούρη αυτό το Σαββατοκύριακο όπου θα έχουν κρίσιμης σημασίας συναντήσεις με αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί μεταξύ άλλων η ατζέντα της Συνόδου.
Μία πιθανή ημερομηνία της συνάντησης, ανάλογα με την... συμπεριφορά της Πιονγκγιάνγκ, θα μπορούσε να είναι η 12η Ιουνίου όπως δήλωσε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά η Βόρεια Κορέα απάντησε ότι το μέλλον της συνόδου κορυφής επαφίεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον είναι προετοιμασμένη να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα αν οι επερχόμενες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ δεν οδεύσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.
"Μια κακή συμφωνία δεν αποτελεί επιλογή" είπε ο Πομπέο, εξηγώντας ότι ο Κιμ δήλωσε με σαφήνεια στους Αμερικανούς ότι αναμένει, σε αντιστάθμισμα για την αποπυρηνικοποίηση, να παρασχεθούν οικονομική βοήθεια στην Πιονγκγιάνγκ και «εγγυήσεις για την ασφάλεια» της χώρας του.
«Δεν θα εκλιπαρήσουμε τις ΗΠΑ για διάλογο, αν δεν θέλουν να καθίσουν μαζί μας να μιλήσουμε», απάντησε από την πλευρά της η Τσε Σον Χούι, υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, τονίζοντας μάλιστα ότι θα πρότεινε στον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν να επανεξετάσει τη συμμετοχή του στη σύνοδο, εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να προσβάλλουν τη χώρα, ενώ εκείνη επιδεικνύει καλή θέληση.
Μέσα σε αυτό κλίμα αμοιβαίας... αβεβαιότητας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα, πριν από τη σχεδιαζόμενη για τις 12 Ιουνίου Σύνοδο μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας.
Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία για το ταξίδι, αλλά το RBC έγραψε ότι ο Λαβρόφ θα ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα την 31η Μαΐου.
Εβν τω μεταξύ, οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας είναι πιθανό να επαναληφθούν μετά την 25η Μαΐου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της νοτιοκορεατικής προεδρίας.