Διεθνείς ερευνητές υποστηρίζουν ότι εκτοξεύθηκε από ταξιαρχία αντιαεροπορικής άμυνας της Ρωσίας
Ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 298 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Ολλανδοί, προήλθε από ρωσική στρατιωτική μονάδα, ανέφεραν σήμερα διεθνείς ερευνητές.
Πριν από λίγο το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP μετέδωσε πως ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα συντομεύσει την επίσκεψή του στην Ινδία κατά μία ημέρα προκειμένου να προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει αύριο με θέμα την κατάρριψη του αεροπλάνου. Οι ερευνητές «κατέληξαν πως ο πύραυλος Bouk - Telar, που κατέρριψε το αεροσκάφος, προερχόταν από την 53η ταξιαρχία αντιαεροπορικής άμυνας που έχει την έδρα της στο Κουρσκ, στη Ρωσία», ανακοίνωσε ο Ολλανδός ερευνητής Βίλμπερτ Παουλίσεν.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Παουλίσεν, που είναι επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας της εθνικής αστυνομίας της Ολλανδίας, ανακοίνωσε πως ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από όχημα που ανήκε στην 53η μεραρχία αντιαεροπορικής άμυνας. «Όλα τα οχήματα σε μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον πύραυλο ανήκαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.
Το αεροσκάφος της εταιρίας Malaysia Airlines καταρρίφθηκε πάνω από την ανατολική Ουκρανία, που τελεί υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών, στις 17 Ιουλίου 2014, με συνολικά 298 επιβαίνοντες, στην πλειονότητά τους Ολλανδούς, οι οποίοι σκοτώθηκαν. Τον Σεπτέμβριο του 2016 οι διεθνείς ερευνητές είχαν ήδη καταλήξει πως ο πύραυλος είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία, προτού εκτοξευθεί από το έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας που τελεί υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών. Δεν είχαν πει ποιος είχε εκτοξεύσει τον πύραυλο.
Μέχρι σήμερα η διεθνής επιτροπή ανέπλαθε σχολαστικά τη διαδρομή που ακολούθησε η στρατιωτική φάλαγγα από το Κουρσκ μέσω της ουκρανικής μεθορίου χρησιμοποιώντας φωτογραφίες και βίντεο. Σύμφωνα με τον ερευνητή Παουλίσεν, ο πύραυλος Buk διαθέτει «ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά που αποτελούν ένα είδος ψηφιακού αποτυπώματος για έναν πύραυλο».
Η Μόσχα έχει αρνηθεί επανειλημμένα την εμπλοκή της στην τραγωδία, για την οποία κατηγορεί την Ουκρανία. «Έχουμε πολλά στοιχεία και πολλές αποδείξεις, αλλά δεν έχουμε τελειώσει», δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας Φρεντ Βεστερμπέκε. «Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει». Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ερευνητές δεν είναι ακόμη έτοιμοι να κατονομάσουν υπόπτους ούτε να απαγγείλουν κατηγορίες. Το θέμα κατά πόσον μέλη της 53ης ταξιαρχίας είχαν ενεργή εμπλοκή στην κατάρριψη του αεροπλάνου παραμένει υπό διερεύνηση, είπε.
Ο Βεστερμπέκε κάλεσε οποιουσδήποτε μάρτυρες, περιλαμβανομένων μελών του κοινού, να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των μελών του πληρώματος που χρησιμοποιούσε το πυραυλικό σύστημα. Ζήτησε επίσης να δοθούν στοιχεία για το ποιες ήταν οι εντολές του και για την ταυτοποίηση των αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι της ταξιαρχίας. Μια Κοινή Ερευνητική Ομάδα, που αποτελείται από την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Μαλαισία, την Ολλανδία και την Ουκρανία, συγκεντρώνει στοιχεία για μια ποινική έρευνα σχετικά με την κατάρριψη του αεροσκάφους.
Το Ολλανδικό Γραφείο Ασφαλείας κατέληξε σε μια έκθεση τον Οκτώβριο του 2015 πως το Μπόινγκ 777 επλήγη από ρωσικής κατασκευής πύραυλο Buk. Ολλανδοί ερευνητές ανέφεραν τον Σεπτέμβριο του 2016 πως 100 «πρόσωπα που ενδιαφέρουν» ταυτοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, ενώ Αυστραλοί και Μαλαισιανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει αρχικά την ελπίδα ότι τα ονόματα των υπόπτων θα μπορούσαν να δημοιοποιηθούν το 2017.
Οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν, πως η δίκη οποιουδήποτε υπόπτου συλληφθεί στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, θα πραγματοποιηθεί στην Ολλανδία βάσει μιας συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα.