Στη Χάγη η αιματοχυσία στη Γάζα, το ΔΠΔ «θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα»

Στη Χάγη η αιματοχυσία στη Γάζα, το ΔΠΔ «θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα»

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τη βία των ισραηλινών δυνάμεων

Άλλοι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από Ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζς, ενώ οι διεθνείς διπλωματικές αντιδράσεις - κυρίως από την πλευρά της ΕΕ και της Τουρκίας - εντείνονται μετά την αιματοχυσία της Δευτέρας.

Εξήντα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες, εκ των οποίων και ένα βρέφος 8 μηνών και πάνω από 2.200 τραυματίστηκαν από πυρά ή δακρυγόνα. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας τονίζουν ότι 106 κάτοικοι της Γάζας – 115 Παλαιστίνιοι – συνολικά, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων στις 30 Μαρτίου για την Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής. Η πλειοψηφία των θανάτων προήλθε από ισραηλινά πυρά.

Σχεδόν 11.000 έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων 3.500 από πραγματικά πυρά.

Οι θάνατοι σχεδόν εξήντα παλαιστίνιων διαδηλωτών από τις σφαίρες, τα δακρυγόνα και τα άλλα μέσα που χρησιμοποίησαν οι άνδρες του ισραηλινού στρατού προκάλεσαν την διεθνή κατακραυγή τόσο κατά του Ισραήλ όσο και κατά των ΗΠΑ, πιστό σύμμαχο του Νετανιάχου, που μπλόκαραν στον ΟΗΕ ψήφισμα που καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα πολυαίμακτα επεισόδια.

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φάτου Μπενσούντα δήλωσε σήμερα ότι παρακολουθεί στενά τις ταραχές στη Γάζα και δεσμεύτηκε ότι «θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα», μετά και τις προσφυγές κατά του Ισραήλ από τον Αραβικό κόσμο και την ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα για «εγκλήματα πολέμου».

«Η ομάδα μου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εξετάζει κάθε ενδεχόμενο έγκλημα που μπορεί να υπόκειται στη δικαιοδοσία» του ΔΠΔ, είπε η Μπενσούντα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εισαγγελέας κάλεσε από όλες τις πλευρές «να μην επιδεινώσουν την κατάσταση» και τον ισραηλινό στρατό «να αποφύγει να κάνει χρήση χρήση υπέρμετρης βίας».

Η Παλαιστινιακή Αρχή εντάχθηκε στο ΔΠΔ τον Ιανουάριο του 2015. Το Δικαστήριο είναι αρμόδιο για να δικάζει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Κατόπιν αιτήματος των Παλαιστίνιων, η Μπενσούντα ξεκίνησε το 2015 έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα που διαπράχθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014.

 Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελείται από 47 κράτη-μέλη, θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή με θέμα συζήτησης την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

«Η έκτακτη συνεδρίαση συγκαλείται έπειτα από επίσημο αίτημα που κατέθεσαν σήμερα το βράδυ η Παλαιστίνη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκ μέρους της Αραβικής Ομάδας Κρατών, η οποία στηρίζεται από 26 κράτη μέχρι στιγμής», τονίζεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας των ΗΕ.

Η τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου είχε διεξαχθεί τον Δεκέμβριο του 2017 με θέμα την κατάσταση στην Μιανμάρ.