Φιλιππίνες: Τι περιέχει το κουτί βοήθειας για τους πληγέντες

Στις Φιλιππίνες, οι πρώτοι τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, έχει πλέον αρχίσει και μοιράζεται στους εξαθλιωμένους κατοίκους. 

Οι εκτοπισμένοι από τον τυφώνα Χαϊγιάν που έπληξε τις κεντρικές Φιλιππίνες, κυρίως τα νησιά Λέιτε και Σαμάρ , φτάνουν το ένα εκατομμύριο ενώ οι συνθήκες επιβίωσης τους είναι από άθλιες έως ανύπαρκτες.

Ανάμεσα στις χώρες που έστειλαν ανθρωπιστικό υλικό είναι και η Βρετανία. Στην βοήθεια περιλαμβάνονται πάνω από 1.000 σακούλες και εκατοντάδες κουτιά πρώτης ανάγκης της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης ShelterBox , που κρύβουν μέσα τους ένα δώρο ζωής για τους τυχερούς που θα τα παραλάβουν.

Μέσα στο κουτί υπάρχει μια αντιανεμική και μονωμένη σκηνή 5 ατόμων, ειδικό σύστημα συλλογής και φιλτραρίσματος νερού ώστε να γίνει πόσιμο, κουνουπιέρα, μαγειρικά σκεύη, ένα βασικό σετ εργαλείων, ένα πακέτο δραστηριοτήτων για παιδιά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για την επιβίωση μετά από μια φυσική καταστροφή.

Στο μεταξύ, ο επίσημος αριθμός των νεκρών φτάνει πλεόν τους 4.460, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). 

Από χθες, η παγκόσμια ενθρωπιστική βοήθεια άρχισε να διανέμεται στους πληγέντες ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης γίνονται από σήμερα με  ταχύτερο ρυθμό, καθώς έφθασε στη χώρα δύναμη του αμερικανικού στρατού και ναυτικού εξοπλισμένη με εξελιγμένης τεχνολογίας μέσα.