Γιατί αποχώρησαν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά και οι φόβοι για τις συνέπειες αυτής της απόφασης
Τον Ιούλιο του 2015 ο πλανήτης υποδέχθηκε με ανακούφιση την συμφωνία που συνάφθηκε μεταξύ του Ιράν και της Ομάδα 5+1 (Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία), για τον απεμπλουτισμό του ουρανίου που κατείχε η Τεχεράνη και υπήρχαν φόβοι ότι θα μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει για πυρηνικά όπλα.
Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ - προχωρώντας ακόμα ένα βήμα στην αποξήλωση του έργου του Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την συμφωνία και προανήγγειλε νέες βαριές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης και σε χώρες που θα συνερχαστούν με το Ιράν.
Όπως είπε στο διάγγελμά του, «ιι ΗΠΑ δεν θα είναι όμηρος πυρηνικού εκβιασμού και δεν μπορούν αν επιτρέψουν σε ένα κράτος που φωνάζει "Θάνατος στην Αμερική" να εξοπλίζεται με τα πιο φονικά όπλα στον πλανήτη».
Διαψεύδοντας όλους τους λόγους τους οποίους επικαλέστηκε ο Τραμπ ως δικαιολογία για το σκεπτικό της απόφασής του, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) - που εποπτεύει την εφαρμογή της συμφωνίας - ανακοίνωσε σήμερα ότι το Ιράν συνεχίζει να τηρεί τις πυρηνικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Το Ιράν απάντησε - εμμέσως πλην σαφώς- ότι χωρίς τις ΗΠΑ, απλά δεν υπάρχει συμφωνία (γεγονός που σημαίνει ότι η Τεχεράνη είνια ελεύθερη να συνεχίσει από εκεί που άφησε τον πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου).
Στην άμεση απάντησή του, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στα στελέχη της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας του να είναι έτοιμα να συνεχίσουν την ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας χωρίς κανέναν περιορισμό, «εφόσον χρειαστεί», αλλά θα συνεχίσει τις συνομιλίες με την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα.
Επιβεβαιώνοντας τους φόβους για κατάρρευση της συμφωνίας - βάση της οποίας η Τεχεράνη είχε αποδεχθεί να σταματήσει για 15 χρόνια τον εμπλουτισμό ουρανίου - ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι αν δεν υπάρξουν «πραγματικές εγγυήσεις» από τους Ευρωπαίους εταίρους, η Τεχεράνη δεν θα παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία.
Σήμερα, Ιρανοί βουλευτές της συντηρητικής πτέρυγας έκαψαν συμβολικά μία χάρτινη αμερικανική σημαία και ένα αντίγραφο της συμφωνίας μέσα στο κοινοβούλιο, φωνάζοντας «θάνατος στην Αμερική».
ΕΕ, Ρωσία, Τουρκία και Κίνα τάχθηκαν αμέσως κατά της απόφασης Τραμπ ενώ ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» του από την απόφαση Τραμπ και ζήτησε από τους εναπομείναντες εταίρους της διεθνούς συμφωνίας να τηρήσουν δεσμεύσεις τους.
Στο πλευρό του Τραμπ τάχθηκαν μόνο το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, για τους δικούς τους, γεωπολιτικούς λόγους.
IAEA: Το Ιράν τηρεί τις πυρηνικές του δεσμεύσεις
Το Ιράν συνεχίζει να τηρεί τις πυρηνικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κατ΄εφαρμογήν της διεθνούς συμφωνίας με τις μεγάλες δυνάμεις, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) που εποπτεύει την εφαρμογή της συμφωνίας, μία ημέρα αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ.
«Το Ιράν τελεί υπό το αυστηρότερο καθεστώς πυρηνικής επαλήθευσης στον κόσμο κατ΄εφαρμογήν της JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), το οποίο αποτελεί σημαντικό κεκτημένο», δηλώνει ο επικεφαλής της IAEA Γιουκία Αμάνο σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα στην έδρα της Επιτροπής στη Βιένη.
«Μέχρι σήμερα, η IAEA βρίσκεται σε θέση να επιβεβαιώσει ότι οι σχετικές με τον πυρηνικό τομέα δεσμεύσεις εφαρμόζονται από το Ιράν», αναφέρει προσθέτοντας ότι η IAEA «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» που αφορούν την συμφωνία.