Απαγορεύεται ο τερματισμός μιας κύησης όταν εντοπιστεί ο καρδιακός παλμός του εμβρύου
Η Πολιτεία της Αϊόβα στις ΗΠΑ υιοθέτησε χθες Τετάρτη την πιο αυστηρή νομοθεσία αναφορικά με τις αμβλώσεις, βάσει της οποίας απαγορεύεται ο τερματισμός μιας κύησης από τη στιγμή που μπορεί να εντοπιστεί ο καρδιακός παλμός του εμβρύου.
Το κοινοβούλιο της Πολιτείας αυτής, στο οποίο την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ψήφισαν το νομοσχέδιο και πλέον μένει να επικυρωθεί από την κυβερνήτη της Αϊόβα.
Μόλις τεθεί σε εφαρμογή θα απαγορεύονται οι αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης με εξαίρεση τις περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.
Οι επικριτές του νομοσχεδίου επισημαίνουν ότι καθιστά παράνομη την έκτρωση προτού καν οι περισσότερες γυναίκες συνειδητοποιήσουν ότι είναι έγκυες. Πέρυσι οι Ρεπουμπλικάνοι στην ίδια Πολιτεία απαγόρευσαν τις αμβλώσεις μετά την 20η εβδομάδα κύησης.
Η κυβερνήτης της Αϊόβα, η Ρεπουμπλικάνα Κιμ Ρέινολντς, που είναι αντίθετη στις αμβλώσεις, δεν έχει ακόμη δηλώσει αν θα επικυρώσει το νομοσχέδιο. Σε περίπτωση επικύρωσής του, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν προσφυγές εναντίον του στα δικαστήρια έως και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Βάσει του λεγόμενου νομοσχεδίου «του καρδιακού παλμού» όποια γυναίκα επιθυμεί να κάνει έκτρωση θα πρέπει να υποβάλλεται σε υπερηχογράφημα. Στην περίπτωση που εντοπιστεί καρδιακός παλμός στο έμβρυο, δεν θα της επιτρέπεται. Οι εξαιρέσεις αφορούν τους βιασμούς ή τις περιπτώσεις αιμομιξίας, οι οποίες έχουν καταγγελθεί στις αρχές, ή όταν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της γυναίκας.
«Σήμερα κάνουμε ένα γενναίο βήμα (…) για να πούμε στο έθνος ότι η Αϊόβα θα υπερασπιστεί τους πιο αδύναμους, αυτούς που δεν έχουν φωνή, τα αγέννητα παιδιά μας», δήλωσε η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Σάνον Λάντγκρεν.
«Είμαστε ζωντανοί από τη στιγμή που η καρδιά μας αρχίζει να χτυπά και η ζωή μας τελειώνει όταν σταματά», σχολίασε η Ντον Πέτενγκιλ, μια άλλη βουλευτής μιλώντας στο CBS News.
Οι επικριτές των αμβλώσεων θεωρούν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σύμμαχό τους καθώ ήταν ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που μίλησε από τον Λευκό Οίκο κατά την ετήσια «Πορεία για τη ζωή» που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στην Ουάσινγκτον.
Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Στιβ Κινγκ χαιρέτισε το νομοσχέδιο εκτιμώντας ότι ενδέχεται «να ανοίξει τον δρόμο» για τον περιορισμό στις αμβλώσεις και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
«Έχουμε μια Βουλή των Αντιπροσώπων υπέρ της ζωής (pro-life), μια αμερικανική Γερουσία υπέρ της ζωής, έναν πρόεδρο υπέρ της ζωής και ένα Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο ενδέχεται να εντάξει στους κόλπους του έναν νέο δικαστή στο άμεσο μέλλον», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Οι επικριτές των αμβλώσεων ελπίζουν ότι ο Τραμπ θα έχει κάποια στιγμή την ευκαιρία να διορίσει τουλάχιστον έναν επιπλέον συντηρητικό δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλάζοντας με αυτό τον τρόπο την ισορροπία στο δικαστήριο κατά των αμβλώσεων.
Το 2016 το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απορρίψει τις προσφυγές της Βόρειας Ντακότα και του Άρκανσο μετά την ακύρωση από τοπικά δικαστήρια νομοθεσιών αντίστοιχων με αυτού της Αϊόβα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.