Η διαφαινόμενη ύφεση και η δημοσκοπική πτώση του Τούρκου Προέδρου
Στους πραγματικούς λόγους που βρίσκονται πίσω από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουργία από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «οι ιστορικής σημασίας εξελίξεις στην περιοχή μας, καθώς και η διασυνοριακή επιχείρηση που διεξάγουμε στη Συρία» επέβαλαν την επίσπευση των εκλογών, αναφέρεται διαδικτυακό δημοσίευμα του Bloomberg.
Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, οι πραγματικοί λόγοι που ο Ερντογάν επέλεξε για πρώτη φορά στα σχεδόν 16 χρόνια που είναι στην εξουσία, να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, είναι καθαρά εσωτερικοί, πολιτικοί και οικονομικοί. Όπως αναφέρει, αν και ο Εντογάν τόσο ως πρωθυπουργός, όσο και ως Πρόεδρος, συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σήμερα η οικονομία οδηγείται και εξαιτίας της στροφής του σε ένα πιο αυταρχικό στυλ εξουσίας σε ύφεση, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές, όσο περνάει ο καιρός, θα βαθαίνει. Έτσι, ο ισχυρός πολιτικός άνδρας της Τουρκίας δεν θέλησε να διακινδυνεύσει να διεκδικήσει την Προεδρία το 2019 μέσα σε ενδεχόμενες συνθήκες βαθιάς ύφεσης.
Επιπλέον, οι εκλογές αυτές ανατρέπουν σχεδόν έναν αιώνα κοινοβουλευτικού καθεστώτος, με την κατάργηση του ρόλου του πρωθυπουργού, ο οποίος θα διορίζεται πλέον όπως και οι υπουργοί από τον Πρόεδρο της χώρας. Επιπλέον, με τις αλλαγές στο Σύνταγμα που εκτός από την μετατροπή του πολιτεύματος από Προεδρεύουσα σε Προεδρική Δημοκρατία, αυξάνει και τον αριθμό των βουλευτών σε 600 από 550 που είναι σήμερα, του δίνει την δινατότητα να αποφύγει οποιαδήποτε μομφή εναντίον του στο Κοινοβούλιο, αφού απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 360 βουλευτών για την διενέργεια έρευνας εναντίον του και 400 βουλευτών για την παραπομπή του στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Όπως σημειώνει δε το Bloomberg, ακόμη κι αν δεν συγκεντρώσει ο Ερντογάν ποσοστό πάνω από το 50% στον α΄ γύρο των εκλογών, θα το πετύχει στον β΄ γύρο εξασφαλίζοντας και την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο, έστω και σε συνεργασία με το εθνικιστικό κόμμα MHP του Ντεβλέτ Μπαχτελί. Όσο για το τελευταίο, το αμερικανικό πρακτορείο εκτιμά, ότι η εκλογική συνεργασία με το κυβερνών ΑΚΡ του Ερντογάν ήταν μονόδρομος, καθώς ο αυταρχισμός και ο εθνικιστικός λόγος του Τούρκου Προέδρου έδειχνε να περιορίζει την εκλογική δύναμη του MHP κάτω από το εκλογικό μέτρο του 10%, που προβλέπεται για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Αυτή η συμμαχία επιτεύχθηκε επίσης χάρη στις συνταγματικές αλλαγές, που προώθησε ο Ερντογάν, χάρη στις οποίες επιτρέπεται πλέον η προεκλογική συνεργασία των κομμάτων.
Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο, αν και ο Ερντογάν παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη χώρα, ωστόσο δημοσκοπικά η επιρροή του υποχωρεί διαρκώς, ιδιαιτέρως μετά τις συνεχείς παρατάσεις της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και μετά ο Τούρκος Πρόεδρος, περιορίζοντας βασικές ελευθερίες και οδηγώντας χιλιάδες πολιτικούς του αντιπάλους στις φυλακές. Επιπλέον, επισημαίνει το Bloomberg, ο Ερντογάν με την αιφνιδιαστική προκήρυξη εκλογών σε 2 μήνες, δεν αφήνει το χρονικό περιθώριο στα κόμματα της αντιπολίτευσης να οργανωθούν και να επιλέξουν τους καλύτερους δυνατούς υποψηφίους, που θα μπορούσαν να περιορίσουν τα εκλογικά ποσοστά του νυν Προέδρου της Τουρκίας.
Το αμερικανικό πρακτορείο επισημαίνει τέλος, ότι η τουρκική λίρα και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανέκαμψαν αμέσως μόλις προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές, καθώς η περίοδος της πολιτικής αβεβαιότητας μειώθηκε από τους 18 σε μόλις 2 μήνες, αλλά αυτός ο ενθουσιασμός των επενδυτών δεν διήρκεσε πολύ. Οι ανησυχίες για την συνεχιζόμενη υπερθέρμανση της οικονομίας, ο μεγάλος βαθμός έκθεσης της τουρκικής οικονομίας στα επιτόκια του εξωτερικού της δανεισμού και η ποιότητα της οικονομικής πολιτικής υπό μια εκτελεστική προεδρία με λίγους ελέγχους και χωρίς ισορροπίες, ανέστρεψαν πολύ γρήγορα το κλίμα.