«Αν χρειαστούν εγγυήσεις προς τους Έλληνες πολίτες» πρέπει να το συζητήσουμε, λέει ο πρωθυπουργός της γείτονος
Για πρώτη φορά από την αναζωπύρωση του Σκοπιανού, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μιλά για αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος χώρας. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ζάεφ που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο της πΓΔΜ, MIA, τα Σκόπια θα πρέπει να ανοίξουν το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος τους, πριν από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η ΠΓΔΜ σίγουρα θα ανοίξει το ζήτημα του Συντάγματος πριν από την ένταξη στην ΕΕ, ακριβώς όπως όλες οι άλλες χώρες μέλη, μεταφέροντας ένα τμήμα της κυριαρχίας της στην Ένωση» δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο διμερές θέμα με την Ελλάδα λέγοντας ότι «αν απαιτούνται πρόσθετες εγγυήσεις, ως ασφάλεια για τους Ελληνες πολίτες, τότε αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί ως επιλογή».
«Αναζητούμε όλες τις πιθανές δημιουργικές επιλογές για μια λύση, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια λύση είναι εφικτή αν οι θεσμοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ ψηφίσουν υπέρ της», συμπλήρωσε ο Ζάεφ.
Όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, οι θεσμοί θα πρέπει να εγκρίνουν τη λύση και όχι ο ίδιος ή ο Αλέξης Τσίπρας, ή οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκολα Ντιμιτρόφ και Νίκος Κοτζιάς. «Πιθανότατα έχω αναφέρει όλες τις επιλογές για μια λύση, αλλά λαμβάνοντας πάντα υπόψη ζητήματα αξιοπρέπειας και ταυτότητας», καταλήγει στις δηλώσεις τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ έχει δηλώσει, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό ότι αν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των δυο χωρών (ΠΓΔΜ και Ελλάδας) καταλήξουν σε κάποια λύση, τότε αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ.
Μιλώντας στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Radio Free Europe/Radio Liberty, o πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε επισημάνει ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα μπορούσε να λάβει χώρα παράλληλα με αυτό που θα διεξαχθεί σχετικά με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Το τελευταίο διάστημα πάντως, τα Σκόπια έχουν πατήσει γκάζι στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό και αυτό σχετίζεται όχι μόνον με τη συγκυρία προσδοκίας ένταξης της χώρας στην ΕΕ αλλά και το Ν ΑΤΟ αλλά και με το ορόσημο του Ιουνίου και την προεδρία της ΕΕ από τη Βουλγαρία.