ΝΑΤΟ και ΗΠΑ συζητούν με την Τουρκία εναλλακτικές λύσεις
«Ανησυχούμε πολύ από την διαφαινόμενη απόκτηση των S-400», δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Kay Bailey Hutchison σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ΜΜΕ από όλο τον κόσμο και την οποία παρακολούθησε και το news.gr μετά από σχετική πρόσκληση.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ απαντώντας σε ερώτηση της τουρκικής υπηρεσίας της Deutsche Welle σχετικά με την απόκτηση των ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία επεσήμανε πως «ένα ρωσικό αμυντικό πυραυλικό σύστημα θα πλήξει την διαλειτουργικότητα με τον σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Σε δύο μέτωπα.
Στο μέτωπο των ΗΠΑ έχουμε έναν νόμο που έχει ήδη ψηφισθεί που θέτει κυρώσεις σε όποια χώρα αγοράζει εξοπλισμό από την Ρωσία. Αυτός ο νόμος δεν μπορεί να κουνηθεί από κανέναν, τον πρόεδρο ή κάποιον άλλο και έτσι προβληματίζει σε διμερές επίπεδο.
Στο μέτωπο του ΝΑΤΟ είναι θέμα διαλειτουργικότητας και θα επηρεάσει ολικά την διαλειτουργικότητα με την Τουρκία το να έχει ένα ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα όταν έχουμε τόσα συστήματα, αεροπλάνα και άλλους τύπους επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν με το να υπάρχει ένα πυραυλικό σύστημα που προέρχεται από μή ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο».
Η κα Hutchison τόνισε επί τούτου πως «πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση και έχουμε καλέσει την Τουρκία να κοιτάξει για άλλες πηγές πυραυλικών αμυντικών συστημάτων. Δεν το συζητάμε σε καμιά περίπτωση ότι είναι δικαίωμά τους να αμυνθούν. Αλλά χρειάζεται να είναι ενήμεροι για όλες τις επιπτώσεις της αγοράς εξοπλισμού από έναν γνωστό αντίπαλο του ΝΑΤΟ».
Ολοκληρώνοντας την συγκεκριμένη απάντηση η πρέσβειρα επεσήμανε πως «ελπίζουμε πως θα το σκεφτούν και θέλουμε να έχουμε την Τουρκία ως ένα δυνατό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ».
Εντωμεταξύ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Τουρκία συμφώνησε να συνεργαστεί με την Ιταλία και την Γαλλία στο ζήτημα της αγοράς των δικών τους συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας SAMP/T , δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ, σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξη Τύπου ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας στις 27 Απριλίου
«Είναι εθνική απόφαση (των κρατών μελών του ΝΑΤΟ-σ.σ) όσον αφορά το είδος των εξοπλισμών που θα αγοράσουν, ωστόσο μια σειρά χωρών του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ως προς το θέμα αυτό» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ , προσθέτοντας: «Χαιρετίζω το γεγονός, ότι η Τουρκία συζητά με τις ΗΠΑ το ενδεχόμενο να αγοράσει τα αμερικανικά συστήματα Patriot και το ότι επίσης συμφώνησε να συνεργαστεί με την Ιταλία και την Γαλλία στο ζήτημα της αγοράς των δικών τους συστημάτων SAMP/T».
Οι συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-400 άρχισαν τον Νοέμβριο του 2016. Την συμφωνία για την αγορά τους εκ μέρους της Τουρκίας είχε επιβεβαιώσει η ρωσική πλευρά στις 12 Σεπτεμβρίου του 2017 και σχεδόν ταυτόχρονα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι είχε δοθεί η προκαταβολή για την αγορά των S-400. Έτσι η Τουρκία έγινε η δεύτερη χώρα μετά την Κίνα και η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αποφάσισε να προβεί σε αγορά των S-400.