Ημέρα αλληλεγγύης εναντίον ενός νέου κύματος αντισημιτισμού στη Γερμανία
Σήμερα στη Γερμανία οργανώνονται πολλές δράσεις αλληλεγγύης προς του Εβραίους έπειτα από επεισόδια που ενίσχυσαν τους φόβους για μια ανάδυση του αντισημιτισμού στη χώρα 70 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μια συγκέντρωση με το σύνθημα «Το Βερολίνο φοράει κιπά» πρόκειται να αρχίσει στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) στην καρδιά του Βερολίνου έπειτα από έκκληση της εβραϊκής κοινότητας. Άλλες πόλεις, όπως η Κολωνία, το Πότσδαμ, η Ερφούρτη ή το Μαγδεμβούργο, έχουν ανακοινώσει πως συμμετέχουν στην κινητοποίηση.
Για όσους δεν έχουν κιπά, το θρησκευτικό σκουφάκι που φορούν οι άνδρες εβραϊκού θρησκεύματος, η εφημερίδα TAZ του Βερολίνου δημοσιεύει σήμερα οδηγίες για να φτιάξει κανείς ένα μόνος του, με πατρόν που μπορεί να κόψει από την εφημερίδα.
Χθες ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων της Γερμανίας, ο Γιόζεφ Σούστερ, προκάλεσε αντιδράσεις όταν συμβούλευσε τους ανθρώπους να μην το φορούν στις μεγάλες πόλεις για λόγους ασφαλείας.
Για την υπουργό Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ, η διαδήλωση είναι ένα σημαντικό σημάδι αλληλεγγύης. «Οι Εβραίοι δεν πρέπει ποτέ πια να φοβούνται στη Γερμανία όταν δείχνουν πως είναι Εβραίοι», δήλωσε σήμερα η σοδιαλδημοκράτισσα υπουργός.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον αντισημιτισμό να γίνει καθημερινότητα στη Γερμανία», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Tagesspiegel του Βερολίνου, εκτιμώντας πως οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ενός Εβραίου είναι επίθεση εναντίον του συνόλου της γερμανικής κοινωνίας.
Ήρθε η στιγμή
Η κινητοποίηση αυτή πραγματοποιείται μια εβδομάδα μετά την επίθεση εναντίον δύο νέων που φορούσαν κιπά από έναν 19χρονο σύρο πρόσφυγα σε πολυσύχναστη συνοικία του Βερολίνου. Το επεισόδιο, που βιντεοσκοπήθηκε και αναμεταδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσε ζωηρή συγκίνηση σε μια χώρα που στοιχειώνεται από το ναζιστικό παρελθόν της.
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε καταγγείλει αυτό το «τρομερό επεισόδιο» και είχε υποσχεθεί να «αντιδράσει».
Ήταν επίσης η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μετά τη βράβευση, μερικές ημέρες νωρίτερα με ένα σημαντικό εθνικό μουσικό βραβείο, το ECHO για το πιο ευπώλητο άλμπουμ χιπ-χοπ, δύο ράπερ, των Kollegah και Φαρίντ Μπανγκ, οι στίχοι των οποίων είναι πολύ αμφιλεγόμενοι.
Πολυάριθμοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο ισραηλινο-αργεντινός διευθυντής ορχήστρας Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, επέστρεψαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα βραβεία ECHO με τα οποία είχαν τιμηθεί στο παρελθόν.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εφημερίδες αναφέρουν τακτικά αύξηση των περιστατικών λεκτικών προσβολών ή ηθικής παρενόχλησης σε βάρος παιδιών εβραϊκού θρησκεύματος στα γερμανικά σχολεία, στα οποία η φράση «εσύ ο εβραίος» φέρεται να έχει γίνει συνηθισμένη βρισιά.
Στην εικόνα αυτή προστίθενται και τα διάφορα φραστικά ατοπήματα ορισμένων μελών του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που εξελέγησαν στη γερμανική βουλή μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.
Ο αντισημιτισμός έχει πολλά πρόσωπα στη Γερμανία, υπογραμμίζει η TAZ σε σημερινό κύριο άρθρο της. «Μπορεί να εκφράζεται με τρόπο προσηνή, θεωρητικό ή μερικές φορές χυδαίο. Ή μερικές φορές βίαια όπως την περασμένη εβδομάδα», συνεχίζει εκτιμώντας πως «ήρθε η στιγμή» να αντιδράσουμε.
Αυξανόμενη δυσφορία
Η συζήτηση τροφοδοτείται από την άνοδο της άκρας δεξιάς και τις ανησυχίες που οφείλονται στη συρροή αράβων προσφύγων, ένα εκατομμύριο από τους οποίους έχει φθάσει από το 2015 στη Γερμανία.
«Αντιμετωπίζουμε αντισημιτισμό μεταξύ των Γερμανών και επίσης μεταξύ των ανθρώπων που προέρχονται από τον αραβόφωνο κόσμο», υπογράμμισε πρόσφατα η καγκελάριος.
Σύμφωνα με το κέντρο Σιμόν Βίζενταλ, πρέπει πάντως να είναι κανείς προσεκτικός και να μην αποδίδει την άνοδο του αντισημιτισμού στη χώρα μόνο στον μουσουλμανικό ή τον αραβικό πληθυσμό.
«Εδώ και χρόνια, το Ισραήλ έχει δαιμονοποιηθεί στα μέσα ενημέρωσης και από ορισμένους πολιτικούς αξιωματούχους», υποστηρίζει ο ραβίνος Αβραάμ Κούπερ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ και στην οποία αναφέρει επίσης τις δραστηριότητες των νεοναζί που συμβάλλουν στην αύξηση της δυσφορίας στην εβραϊκή κοινότητα της χώρας.
Την Παρασκευή, νεοναζί συγκεντρώθηκαν σ' ένα χωριό της ανατολικής Γερμανίας για ένα φεστιβάλ μουσικής, το οποίο άρχισε την ημέρα της επετείου της γέννησης του Χίτλερ.
«Είναι σαφές πως, ό,τι κι αν μπόρεσαν να κάνουν μέχρι τώρα οι γερμανικές αρχές, δεν είναι αρκετό», κατήγγειλε ο ραβίνος Κούπερ.
(φωτογραφία αρχείου)