«Τα λύματα πλημμύριζαν και παντού υπήρχε μία δυσάρεστη οσμή»
Η βλάστηση είναι άφθονη και τα λουλούδια είναι ολάνθιστα τον Απρίλιο, στην έκθεση Κηπουρικής, ένα βασικό αξιοθέατο στο Γουχάν πρωτεύουσα της κεντρικής επαρχίας Χουμπέι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Xinua που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο 70χρονος Ζανγκ Χουατσίνγκ έρχεται εδώ με την σύζυγό του κάθε μέρα. Για αυτόν και για πολλούς κατοίκους της περιοχής ο καθαρός αέρας και το νερό είναι πέρα από κάθε φαντασία, καθώς ο χώρος που σήμερα στεγάζεται η έκθεση Κηπουρικής υπήρξε χώρος υγειονομικής ταφής για περίπου δύο δεκαετίες.
«Τα λύματα πλημμύριζαν και παντού υπήρχε μία δυσάρεστη οσμή. Το καλοκαίρι τα κουνούπια μαύριζαν τον ουρανό και έπρεπε πάντα να έχουμε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστές Πολλές φορές είχαμε σκεφθεί να φύγουμε από την περιοχή» λέει ο Ζανγκ.
Ο χώρος υγειονομικής ταφής που καλύπτει 460 στρέμματα άνοιξε το 1989 σε προάστειο του Γιουχάν ως αποτέλεσμα της ταχείας ανάπτυξης του αστικού πληθυσμού και των οικιακών απορριμμάτων. Πριν κλείσει το 2005, ο χώρος υγειονομικής ταφής δεχόταν πάνω από 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα απορριμμάτων - περίπου 3,76 εκατομμύρια τόνους. Ακόμη και μετά το κλείσιμο συνεχίσθηκαν τα περιβαλλοντικά προβλήματα όπως η ρύπανση του αερίου, η διείσδυση των υγρών στο έδαφος και η μόλυνση του τοπίου. Ένα έργο αποκατάστασης μπήκε στην ατζέντα. Το 2012 οι φορείς του Γιουχάν πρότειναν να ανοικοδομηθεί ως κύριος χώρος για έκθεση Κηπουρικής. Η ιδέα εγκρίθηκε και το Γουχάν έγινε οικοδεσπότης της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Κήπων της Κίνας.
Η φυσική υποβάθμιση θα απαιτούσε δεκαετίες για την απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων που είχαν συσσωρευθεί στο έδαφος. Για την αποτελεσματικότερη αποκατάσταση οι φορείς της πόλης εγκαινίασαν ένα έργο αερόβιας οικολογικής αποκατάστασης για την ανακούφιση των μακροπρόθεσμων προβλημάτων ασφάλειας και την καλύτερη αξιοποίηση της γης. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αερόβιας οικολογικής αποκατάστασης, μέσα σε δύο χρόνια το 60% των ζωντανών αποβλήτων εξαφανίσθηκε με τη διαδικασία βαθμιαίας ανοργανοποίησης της οργανικής ύλης, ωφελώντας περισσότερους από 100.000 κατοίκους. Ο κήπος τώρα είναι σπαρμένος με λουλούδια και χλοοτάπητες και μια ευχάριστη οσμή υπάρχει παντού αντί για τη δυσωδία που υπήρχε παλαιότερα. Ένα αυτόματο σύστημα λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο για να ανακυκλώνει 200 κυβικά μέτρα μεθανίου σε διοξείδιο του άνθρακα. Καθημερινά επίσης, 110 κυβικά μέτρα μολυσμένου νερού ανακυκλώνονται για να ποτίζουν τα δέντρα και τα λουλούδια.
Τον Δεκέμβριο του 2015 ο δήμος του Γιουχάν βραβεύθηκε στο Παρίσι με το Βραβείο «C40 Cities Award» για την επιτυχή αποκατάσταση του χώρου υγειονομικής ταφής. Γύρω από τη λίμνη Ντονγκχού, μία λίμνη στο κέντρο της πόλης που εκτείνεται πάνω από 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δημιουργήθηκε μία πράσινη διαδρομή μήκους πάνω από 100 χλμ. Πρόκειται για την πρώτη πράσινη διαδρομή μέσα σε ένα τουριστικό αξιοθέατο υψηλού επιπέδου σε αστικές περιοχές της Κίνας.
Το- σε σχήμα κρίνου- κτίριο του Ινστιτούτου για την Νέα Ενέργεια που ολοκληρώθηκε το 2013 στο Γουχάν, είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα βιονικής αρχιτεκτονικής της Κίνας. Όλη η ενέργεια που καταναλώνεται στο κτίριο ανακυκλώνεται με προηγμένη τεχνολογία. Ο φωτισμός του υπόγειου πάρκινγκ ελέγχεται από ένα σύστημα φωτεινού οδηγού και το 38% του νερού που χρησιμοποιήθηκε στο κτίριο ανακυκλώθηκε, μειώνοντας τη χρήση του νερού κατά 4.800 τόνους ετησίως. Το ινστιτούτο έχει επίσης ιδρύσει οκτώ ερευνητικά κέντρα, που καλύπτουν τους τομείς της ηλιακής ενέργειας, της διαδικτυακής ενέργειας και της ενεργειακής πολιτικής, καθώς και την αξιοποίηση της ενέργειας από βιομάζα, προκειμένου να ανακαλυφθούν νέα δεδομένα για να πρασινίσει περισσότερο η πόλη.