Στα τεράστια προβλήματα, τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στο εσωτερικό της χώρας οδηγεί το καθεστώς Ερντογάν να κάνει… αυτό που ξέρει καλύτερα: να επιτίθεται!
Χωρίς τέλος οι προκλήσεις από την Τουρκία στο Αιγαίο με την Άγκυρα να μη διστάζει να ονομάζει τα Ίμια τουρκική επικράτεια. Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν άμεση ενώ και από την ΕΕ εστάλησαν τα μηνύματα πως η Τουρκία παρατραβά το σκοινί.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι τα Ίμια, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους, τελούν αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία. Ενώ υποστήριξε ότι η "εν λευκώ" στήριξη που παρέχεται από την Ε.Ε. στα κράτη-μέλη στις διαφωνίες τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλλει στην επίλυση των θεμάτων αυτών.
Η πρόκληση δεν έμεινε αναπάντητη από την Αθήνα αφού ήρθαν «απαντήσεις» τόσο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης.
Βεβαίως, οι τουρκικές επιθέσεις προς την Ελλάδα έχουν σαν απώτερο στόχο την ΕΕ αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο - δηλαδή τους ψηφοφόρους που καλούνται σε πρόωρες κάλπες τον Ιούνιο. Το καθεστώς του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, υπό τις τελευταίες πιέσεις που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πόρτα της εισόδου σε αυτή να απομακρύνεται σαφώς, συνεχίζει να κάνει αυτό που κάνει συνήθως: αντί να αποκλιμακώνει και να μπαίνει σε φάση περισυλλογής και εσωστρέφειας γίνεται ακόμη πιο επιθετικό.
Η πρόκληση για τα Ίμια μια ημέρα μετά την «πόρτα» για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και την καταδίκη για τους Έλληνες στρατιωτικούς
Η συγκυρία «διεκδίκησης» των Ιμίων από τους Τούρκους κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Τα πλήγματα που δέχεται η τουρκική διπλωματία τα τελευταία 24ωρα είναι απανωτά.
Η ομόφωνη και σκληρή καταδίκη από τις Βρυξέλλες για την συνεχιζόμενη και ουσιαστικά ανεδαφική κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών ακολούθησε το πάγωμα οποιασδήποτε συζήτησης περί ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Χθες ήρθε ηχηρό «σήμα» από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν όλες οι «πτέρυγες» και πολιτικές ομάδες ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Ενώ από τις διαβουλεύσεις για το ομόφωνο ψήφισμα δεν διαφοροποιήθηκαν ούτε ακόμη και ευρωβουλευτές της βόρειας Ευρώπης που διατηρούν παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Άγκυρα.
Λίγο νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δηλαδή ο ηγέτης ενός εκ των δυο ισχυρότερων κρατών της Ευρώπης, είπε ξεκάθαρα πως αν η Ελλάδα δεχτεί οποιαδήποτε επίθεση από την Τουρκία, η Γαλλία θα βρεθεί στο πλευρό της με όλα τα μέσα.
Σήμερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ, που χαρακτήρισε «γελοίο» τον τουρκικό ισχυρισμό ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αποτέλεσαν απειλή για τη γείτονα. Θέση που βρήκε σύμφωνο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντ. Ταγιάνι.
Η υπόθεση των δύο στρατιωτικών έρχεται στην πραγματικότητα να «κουμπώσει» με το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στην Ε.Ε. για την Τουρκία, με πρακτικές μάλιστα συνέπειες.
«Τα κράτη – μέλη της ΕΕ, με την απόφασή τους να μην ανοιχθεί κανένα περαιτέρω διαπραγματευτικό κεφάλαιο με την Τουρκία, έχουν ήδη αντιδράσει στη βαρύνουσας σημασίας οπισθοδρόμηση στο πεδίο του κράτους δικαίου», δήλωσε ο Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η κακή κατάσταση της Τουρκίας και οι επικείμενες εκλογές
Η Τουρκία όμως δεν βρίσκεται σε ισχυρή θέση, όπως ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θέλει να δείχνει. Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα ενώ πλέον μπαίνει σε προεκλογική περίοδο με πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Ιούνιο.
Η Άγκυρα έχει πολλαπλά ανοικτά μέτωπα, ειδικά στη «γειτονιά» της, τόσο με τη Συρία όσο και με την – κατά την Τουρκία- απειλή που ακούει στο όνομα Κουρδικό.
Η χώρα έχει διαρρήξει σχέση σχεδόν με όλους τους πρώην συμμάχους της, με μόνον πρόσκαιρες και «εξειδικευμένες» συμμαχίες με τη Ρωσία. Με τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Συρίας να τρέχουν, όμως, πολύ γρήγορα θα κληθεί να διαλέξει την πλευρά που θα πάρει.