Θα περιλαμβάνουν τα βιομετρικά δεδομένα των κατόχων τους, όπως τα δακτυλικά τους αποτυπώματα σε ψηφιακή μορφή
Οι ταυτότητες των Ευρωπαίων πολιτών θα πρέπει στο μέλλον να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τα βιομετρικά δεδομένα των κατόχων τους, όπως τα δακτυλικά τους αποτυπώματα σε ψηφιακή μορφή, με βάση τη δέσμη των προτάσεων για την ενίσχυση της ασφάλειας στην ΕΕ που παρουσιάστηκε σήμερα στο Στρασβούργο.
Οι Βρυξέλλες παρουσίασαν μια σειρά μέτρων στόχος των οποίων είναι να περιοριστεί «η περίμετρος δράσης των τρομοκρατών και των εγκληματιών» και να στερηθούν αυτοί «τα μέσα που απαιτούνται για να σχεδιάσουν, να χρηματοδοτήσουν και να διαπράξουν τα εγκλήματά τους», όπως μεταδίδουν το AFP και το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Περίπου 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διαθέτουν ταυτότητες που δεν «διαβάζονται» μηχανικά και δεν περιέχουν βιομετρικά χαρακτηριστικά των κατόχων τους, όπως εκτιμά η Κομισιόν που θέλει να δυσκολέψει τους πλαστογράφους να κατασκευάζουν έγγραφα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «από τρομοκράτες και εγκληματίες για να μπουν στην ΕΕ από κάποια τρίτη χώρα».
«Ορισμένες χώρες μέλη έχουν ακόμη χάρτινες ταυτότητες. Εναρμονιζόμαστε με το καθεστώς που ισχύει για τα διαβατήρια», σχολίασε ένας αξιωματούχος της Επιτροπής.
Οι νέες ταυτότητες θα ισχύουν για μια δεκαετία το πολύ. Η Κομισιόν επισήμανε πάντως ότι δεν θα είναι υποχρεωτική η έκδοση ταυτοτήτων στις χώρες που σήμερα δεν εφοδιάζουν τους κατοίκους τους με τέτοια έγγραφα. Όλες οι χώρες της ΕΕ, εκτός της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Δανίας, εκδίδουν ταυτότητες για τους πολίτες τους αλλά σε ορισμένες, όπως στην Αυστρία και τη Σουηδία, είναι προαιρετικές και όχι υποχρεωτικές.
Μεταξύ των άλλων μέτρων, που πρόκειται να συζητηθούν το επόμενο διάστημα, είναι η απαγόρευση νέων χημικών ουσιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών, καθώς επίσης και η ενταντικοποίηση των ελέγχων στους αγοραστές αυτών των προϊόντων. Θα ενισχυθούν επίσης οι έλεγχοι όσον αφορά τη διακίνηση πυροβόλων όπλων.
Στο κεφάλαιο «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» η Επιτροπή θέλει να επιτραπεί στις αρχές να έχουν ευκολότερη και άμεση πρόσβαση σε τραπεζικά στοιχεία και να εντοπίζουν τις τράπεζες στις οποίες κάποιος ύποπτος διατηρεί έναν ή περισσότερους λογαριασμούς.
Αβραμόπουλος: Κατάργηση εντός διετίας όλων των χάρτινων δελτίων ταυτότητας
Οι απειλές για την ασφάλειά μας, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, δεν έχουν περιορισθεί, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της ασφάλειας, στο Στρασβούργο.
Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι οι τρομοκράτες και οι εγκληματίες προσαρμόζουν γρήγορα τις στρατηγικές τους και χρησιμοποιούν νέα μέσα εναντίον μας συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «σήμερα αποδεικνύουμε ότι είμαστε πιο γρήγοροι, πιο "έξυπνοι" και πιο προνοητικοί».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων επισήμανε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια χτίζουμε σταδιακά μια ισχυρή, πραγματική και αποτελεσματική Ένωση Ασφάλειας», διευκρινίζοντας πως «όλες οι επιμέρους προσπάθειές μας έχουν την ίδια σημασία και είναι αλληλένδετες: ισχυρότερα εξωτερικά σύνορα, διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών, αυξημένη ασφάλεια για τους δημόσιους χώρους, προστασία για τους πολίτες μας στο διαδίκτυο και αποτελεσματικότερη δικαστική, αστυνομική και διοικητική συνεργασία».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε πως σήμερα υιοθετείται ένα νέο πακέτο πολύ συγκεκριμένων μέτρων «που θα μας επιτρέψουν να είμαστε ένα βήμα μπροστά, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το πεδίο δράσης τρομοκρατών και εγκληματιών» και προσέθεσε: «Μετά από όλες τις επιθέσεις που έχουμε δεχθεί και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από τους ξένους τρομοκράτες μαχητές που επιστρέφουν, δεν είναι πλέον αποδεκτό το γεγονός ότι σήμερα πάνω από 88 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ χρησιμοποιούν δελτία ταυτότητας από χαρτί, όχι μόνο για καθημερινή χρήση, αλλά και για να διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορά μας. Οι συστηματικοί έλεγχοι των Ευρωπαίων πολιτών που εφαρμόζονται στα εξωτερικά μας σύνορα, μαζί με την προτεινόμενη διαλειτουργικότητα των συστημάτων πληροφοριών, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση βιομετρικών δεδομένων».
Ειδικότερα, ο επίτροπος έκανε γνωστό πως γι' αυτόν τον λόγο «προτείνουμε σήμερα την κατάργηση – εντός διετίας – όλων των χάρτινων δελτίων ταυτότητας, και εντός πενταετίας, την εισαγωγή ταυτοτήτων στις οποίες θα αποθηκεύονται (σε "μικροτσίπ") η βιομετρική φωτογραφία προσώπου και δύο δακτυλικά αποτυπώματα. Κανένας εγκληματίας ή τρομοκράτης δεν θα μπορεί να κρυφτεί πλέον πίσω από πλαστές ταυτότητες».
Επίσης, παρατήρησε, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, το Μάντσεστερ, το Λονδίνο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για τα αυτοσχέδια εκρηκτικά και εξήγησε: «Τα εκρηκτικά αυτά κατασκευάζονται από χημικές ουσίες που μπορούν να αγοραστούν ακόμα και σε τοπικά καταστήματα ή στο διαδίκτυο. Ο καθένας μπορεί να αναζητήσει θειικό οξύ, ακετόνη ή νιτρικό αμμώνιο στο διαδίκτυο. Μόνο αυτά τα υλικά χρειάζονται για να κατασκευασθεί το TATP που αποτελεί το εκρηκτικό που επέλεξαν οι τρομοκράτες στις τελευταίες επιθέσεις και από το οποίο προκλήθηκε και ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων τα τελευταία χρόνια. Με τα σημερινά μέτρα προτείνουμε την απαγόρευση της διάθεσης συγκεκριμένων ουσιών σε τοπικά καταστήματα ή στο διαδίκτυο, καθώς και την υποχρέωση των Κρατών Μελών, πριν την έκδοση άδειας σε πολίτες για την αγορά των ουσιών αυτών, να επαληθεύουν τη νομιμότητα του αιτήματος και να προβαίνουν σε ενδελεχή έλεγχο ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του ποινικού μητρώου. Ακόμα, οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να αναφέρουν στις αρχές κάθε ύποπτη συναλλαγή εντός 24 ωρών».
Παράλληλα, ο επίτροπος συνέστησε σε όλα τα κράτη-μέλη να βελτιώσουν τις διαδικασίες σχετικά με την εισαγωγή και την εξαγωγή πυροβόλων όπλων, καθώς και να διασφαλίσουν ότι αυτά δεν θα πέσουν στα λάθος χέρια. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προβαίνουν σε συστηματικούς ελέγχους, να διασφαλίζουν τη διακρίβωση της ταυτότητας των πυροβόλων όπλων, όπως, επίσης, και να ενισχύουν την ανταλλαγή πληροφοριών, υπογράμμισε.
Τέλος, πρότεινε την παροχή στις διωκτικές αρχές σύγχρονων μέσων για την απόκτηση ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων στο πλαίσιο της διερεύνησης και δίωξης εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων της τρομοκρατίας και του ηλεκτρονικού εγκλήματος. «Επίσης, προτείνουμε μέτρα ώστε να επιτραπεί στις διωκτικές αρχές η έγκαιρη πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές πληροφορίες που απαιτούνται για τις έρευνες που σχετίζονται με την τρομοκρατία και τις εγκληματικές δραστηριότητες» συμπλήρωσε και επισήμανε: Όλες μας οι προσπάθειες είναι αλληλένδετες. Όσα μέτρα έχουμε πάρει μέχρι στιγμής, δεν έχουν συμβάλει μόνο σε μια ασφαλέστερη Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες μας, αλλά και μας έχουν βοηθήσει στην καταπολέμηση των απειλών της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, τόσο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.