Η δύσκολη θέση της Τουρκίας
Η αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων της χώρας στη Συρία έχει ξεκινήσει με την Τουρκία να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η επικοινωνία που είχαν ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια επικοινωνία για την οποία δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες.
Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ότι θα αναγκαστεί να διαλέξει στρατόπεδο εφόσον ξεκινήσουν μια επίθεση οι ΗΠΑ.
Η Τουρκία, που είναι πρωταγωνίστρια στη συριακή κρίση, κάλεσε χθες τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να σταματήσουν να «τσακώνονται σαν νταήδες στον δρόμο», αναφερόμενη στις απειλές περί έναρξης αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της Δαμασκού με φόντο την καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα.
«Ο ένας λέει "διαθέτω καλύτερους πυραύλους", ο άλλος απαντάει "όχι, εγώ έχω καλύτερους πυραύλους. Άντε, λοιπόν, εκτοξεύστε τους!" (…) Σαν να κάνουν νταηλίκια στον δρόμο, τσακώνονται όπως οι νταήδες» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη.
«Και ποιος πληρώνει το τίμημα; (…) Ο άμαχος πληθυσμός» συνέχισε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.
Οι επιλογές της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα δύσκολες καθώς από τη μία πλευρά έχει εισβάλει στο Αφρίν και οι Ρώσοι καλούν τον Ερντογάν να παραδώσει την περιοχή στον Άσαντ, από την άλλη οι ΗΠΑ περιμένουν στήριξη στα χτυπήματα που σχεδιάζουν.
Την ίδια ώρα οι σχέσεις Ρωσίας και της Τουρκίας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, παρά την κρίση του πρόσφατου παρελθόντος έχουν βελτιωθεί αισθητά.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν πρόσφατα στην Άγκυρα και είχε συνομιλίες με τον Ερντογάν, ενώ αποφασίστηκε ότι η Τουρκία θα αποκτήσει γρήγορα το σύστημα S-400 παρά τις έντονες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα όμως η Τουρκία αποτελεί σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς πέρα από το στρατιωτικό σκέλος, στην επικράτειά της διαθέτει την βάση του Ιντσιρλίκ.
Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία στηρίζει τον Άσαντ και σε περίπτωση που τελικά οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε χτυπήματα η Τουρκία θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να επιλέξει ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον.
Παράλληλα ο Ερντογάν έχει να διαχειριστεί και το θέμα του Αφρίν.
Ο ίδιος επέκρινε τη θέση της Ρωσίας για το μέλλον της περιοχής Αφρίν στη Συρία, λέγοντας πως η ίδια η Άγκυρα θα αποφασίσει τις λεπτομέρειες της επιστροφής της περιοχής στον συριακό λαό.
«Ξέρουμε πολύ καλά σε ποιον θα παραδώσουμε την Αφρίν. Πρώτα, ας μιλήσουμε για την παράδοση των περιοχών που ελέγχονται από άλλες χώρες στη Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν απορρίπτοντας σχόλια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
«Όταν έρθει ο καιρός, θα δώσουμε την Αφρίν στον λαό της Αφρίν προσωπικά, αλλά η ώρα αυτή εξαρτάται από εμάς, εμείς θα την προσδιορίσουμε, όχι ο κ. Λαβρόφ», είπε.
Ο Λαβρόφ δήλωσε προχθές πως ο ευκολότερος τρόπος να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Αφρίν είναι να τεθεί και πάλι υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ενώ η Τουρκία συνεργάζεται τόσο με τη Ρωσία όσο και με το Ιράν για τη μείωση σε κάποιο βαθμό της βίας στη Συρία, η Άγκυρα απαιτεί εδώ και καιρό την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και έχει υποστηρίξει τους αντάρτες που μάχονται εναντίον του. Ο Άσαντ υποστηρίζεται κυρίως από τη Μόσχα και την Τεχεράνη.
Η Τουρκία διεξάγει στρατιωτική εκστρατεία για την εκδίωξη των Κούρδων μαχητών των YPG από τη βορειοδυτική περιοχή Αφρίν, ενώ η ρωσική πολεμική αεροπορία και υποστηριζόμενοι από το Ιράν πολιτοφύλακες συνέδραμαν τον συριακό στρατό στις επιθέσεις του στις περιοχές Ιντλίμπ και Γούτα.
Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί έχει πει πως η Αφρίν πρέπει να παραδοθεί στον συριακό στρατό.
Η Τουρκία θεωρεί πως οι YPG, που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, είναι τρομοκρατική οργάνωση.