Αναβρασμός στις ΗΠΑ ενόψει της απόφασης Τραμπ για τη Συρία

Αναβρασμός στις ΗΠΑ ενόψει της απόφασης Τραμπ για τη Συρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο υπουργός Άμυνας ακύρωσαν ταξίδια εκτός Ουάσινγκτον - Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ενώ ο πλανήτης αναμένει την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ  για την πιθανολογούμενη αμερικανική στρατιωτική δράση στη Συρία, μετά την επίθεση που φέρεται να έγινε με χημικά όπλα στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, με πάνω από 90 άμαχους νεκρούς.

Ο  Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε την συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής Βόρειας και Νότιας Αμερικής που θα διεξαχθεί στη Λίμα,  για να επικεντρωθεί στη συριακή κρίση. «Ο πρόεδρος θα παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιβλέψει την αμερικανική απάντηση στη Συρία και να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωση η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σόντερς.

Την ίδια ώρα, και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις ακύρωσε ένα ταξίδι που είχε προγραμματίσει για αυτό το Σαββατοκύριακο σε Καλιφόρνια και τη Νεβάδα, ενώ θεωρείται ολοένα και πιο πιθανή μια στρατιωτική απάντηση στην καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο έναν αξιωματούχο της αμερικανικής διοίκησης.

Παράλληλα, Τραμπ και Μέι συμφώνησαν σήμερα να «μην επιτρέψουν να συνεχιστεί η χρήση χημικών όπλων», έπειτα από τη φερόμενη χημική επίθεση στη συριακή πόλη Ντούμα, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών, ο Τραμπ και η Μέι επίσης καταδίκασαν τη «βάρβαρη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως υπογραμμίζεται.

Νωρίτερα σήμερα ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέπλευσε ανοιχτά της ρωσικής ναυτικής στρατιωτικής βάσης στη συριακή πόλη Ταρτούς ενώ ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα σε όλη τη χώρα, ενώ έχουν εγκαταλείψει και κάποιες από τις θέσεις τους εν αναμονή πιθανών πληγμάτων από το εξωτερικό.