Αμερικανικό αντιτορπιλικό ανοιχτά της Συρίας, σε ετοιμότητα ο Άσαντ

Αμερικανικό αντιτορπιλικό ανοιχτά της Συρίας, σε ετοιμότητα ο Άσαντ

Στα όπλα ο Τραμπ για την επίθεση που φέρεται να έγινε με χημικά στη Ντούμα

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό Donald Cook το οποίο είναι εξοπλισμένο με 50 πυραύλους Tomahawk κατέπλευσε σήμερα ανοιχτά της συριακής πόλης Ταρτούς όπου βρίσκεται η ρωσική στρατιωτική ναυτική βάση, ενώ αναμένεται η απόφαση Τραμπ για την πιθανολογούμενη αμερικανική στρατιωτική δράση στη Συρία, μετά την επίθεση που φέρεται να έγινε με χημικά όπλα στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, με πάνω από 90 άμαχους νεκρούς.

Όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, το αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέπλευσε σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από την πόλη Ταρτούς, ενώ τουλάχιστον τέσσερις φορές ρωσικά μαχητικά προσέγγισαν το αμερικανικό αντιτορπιλικό.

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε τη «φρικιαστική» επίθεση και διεμήνυσε πως «θα λάβουμε μείζονες αποφάσεις μέσα στις προσεχείς 24-48 ώρες», πριν προσθέσει «θα πάρουμε μια απόφαση απόψε ή πολύ σύντομα».

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη κάνει λόγο περί «ευθυνών» της Ρωσίας και του Ιράν για την επίθεση με χημικά όπλα, καθώς θεωρεί ότι το συριακό καθεστώς δεν θα μπορούσε να τη διαπράξει «χωρίς την υλική τους υποστήριξη» και προειδοποίησε Δαμασκό, Μόσχα και Τεχεράνη ότι θα «πληρώσουν μεγάλο τίμημα».

Από την πλευρά του, ο  εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης προειδοποίησε σήμερα ότι «εάν παραβιάστηκε η κόκκινη γραμμή» στη Συρία, θα υπάρξει «απάντηση», προσθέτοντας ότι οι ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ντόναλντ Τραμπ «επιβεβαιώνουν a priori τη χρήση χημικών όπλων».

Κατά τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που έγινε με αίτημα από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, ΗΠΑ και Ρωσία αντήλλαξαν βαριές κουβέντες για την επίθεση στη Ντούμα.

Οι τρεις δυτικές χώρες θέλουν να επιδείξουν ενιαία στάση έναντι της Ρωσίας, καθώς επίσης και ότι δοκίμασαν όλες τις διπλωματικές οδούς πριν από την ενδεχόμενη καταφυγή στα όπλα.

Σε πλήρη ετοιμότητα Άσαντ και Πούτιν

Την ίδια ώρα, ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα σε όλη τη χώρα, ενώ έχουν εγκαταλείψει και κάποιες από τις θέσεις τους εν αναμονή πιθανών πληγμάτων από το εξωτερικό, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο συριακός στρατός βρίσκεται «σε πλήρη ετοιμότητα σε όλα τα στρατιωτικά αεροδρόμια, τις μεγάλες στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στην πρωτεύουσα Δαμασκό και τα περίχωρά της, τη Χομς και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Λαττάκειας και της Ταρτούς», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στη Ντέιρ αλ Ζορ, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους εκκενώνουν τα βασικά στρατιωτικά σημεία ελέγχου.